Babaváró támogatás

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2019. június 18., 14:41-kor történt szerkesztése után volt.

A Babaváró támogatás egy maximum 10 millió forint összegű és legfeljebb 20 éves futamidejű ingatlan fedezet nélküli, szabad felhasználású kölcsön, ami a feltételek teljesülése esetén kamatmentes is lehet, illetve a tartozás egy részét vagy egészét elengedhetik. A támogatás 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig igényelhető.

Mi a feltétele és milyen mértékű a kamattámogatás babaváró hitelnél?

A hitel a futamidő első 5 évében kamatmentes, amennyiben ezen 5 éves időszak alatt születik gyermek, akkor a kamatmentesség a teljes futamidőre kiterjed. Ha nem érkezik baba ezen időszak alatt, akkor a konstrukciót piaci kamatozással szükséges tovább fizetni, ráadásul az eddigi kamattámogatását is vissza kell fizetni, mégpedig egy összegben 120 napon belül.

Mikor engedik el a tartozás egy részét vagy akár egészét?

A Babaváró hitel futamideje alatt megszülető második gyermeknél elengedésre kerül az aktuális fennálló tartozás 30%-a, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást kifizeti az állam. Az elengedéshez nem szükséges, hogy a futamidő első 5 évében jöjjön világra a gyermek!

Kik igényelhetnek babaváró támogatást?

 • Kizárólag házasok igényelhetik a Babaváró hitelt.
 • Amennyiben a pár bármely tagjának van már meglévő gyermeke, akkor legalább egyiküknek az első az első házassága kell, hogy legyen.
 • A házaspár hölgy tagja igényléskor nem lehet fiatalabb 18 évesnél, illetve nem lehet idősebb 41 évesnél.
 • Mindkét fél magyarországi lakcímmel kell, hogy rendelkezzen.
 • Egyik fél sem szerepelhet a negatív KHR listán (BAR lista), mint rossz adós (a hitel azonban akár már az elmaradás rendezését követően azonnal igényelhető).
 • Egyik félnek sem lehet NAV köztartozása.
 • Legalább az egyik félnek szükséges 3 éves TB jogviszonnyal rendelkeznie, melyből az utolsó 180 nap magyar jogviszony kell, hogy legyen.
 • A babaváró támogatást nyújtó banknak hitelképesnek kell minősítenie az igénylőt. Az egyes bankok eltérő szempontok alapján ítélik meg a hitelképességet, ezért lényeges lehet, hogy melyik bankot választja az igénylő.

Mennyi a támogatott kamat babaváró hitelnél?

A Babaváró hitel kamatmentes az igénylő számára az első öt évben, ugyanis a kamatot az állam fizeti meg helyette a bank részére. A kamattámogatás összege azért lényeges, mert amennyiben nem születik gyermek a szerződéskötést követő öt évben, akkor az igénybe vett támogatást vissza kell fizetni, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen összegről van szó. A támogatott hitelkamat a közzétételt megelőző elmúlt három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióink kialakult átlaghozam 130 százalékának 2 százalékponttal megnövelt értéke. A kamattámogatás ideje alatt ezt fizeti az állam a bankok részére. Amennyiben nem születik gyermek a futamidő első 5 évében ezt a kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni az állam felé.

Mennyi a piaci kamat, és mikor kell azt fizetni babaváró hitelnél?

A Babaváró hitel piaci kamata az a közzétételt megelőző elmúlt három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióink kialakult átlaghozam 130 százalékának 5 százalékponttal megnövelt értéke. Amennyiben a kamattámogatásra már nem vagyunk jogosultak, akkor a futamidő hátralévő részében piaci kamatozással szükséges fizetni a hitel törlesztőrészleteit.

Mennyit a havi törlesztője a babaváró támogatásnak?

A Babaváró hitel piaci kamata az a közzétételt megelőző elmúlt három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióink kialakult átlaghozam 130 százalékának 5 százalékponttal megnövelt értéke. Amennyiben a kamattámogatásra már nem vagyunk jogosultak, akkor a futamidő hátralévő részében piaci kamatozással szükséges fizetni a hitel törlesztőrészleteit.

Mik lehetnek a kamattámogatás megszűnésének okai babaváró hitelnél?

 • Amennyiben nem születik gyermek a futamidő első 5 évében, akkor a kamattámogatás megszűnik, az addig kapott támogatást egy összegben vissza kell fizetni.
 • Ha a házaspár egyik tagja sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, akkor az utolsó magyar cím megszűntetésének időpontjától a kamattámogatás megszűnik. Ha ezen időpontig nem született egy gyermek sem, akkor az eddig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni.
 • Amennyiben egyik félnél sem él az a gyermek, akire a kamattámogatást igénybe vették, akkor a támogatás megszűnik, a babaváró hitelt pedig normál, piaci kamattal kell tovább fizetni.
 • Ha a házaspár tagjai elválnak, akkor a kamattámogatás megszűnik, sőt az addig kapott támogatást is vissza kell fizetni. Amennyiben viszont a futamidő első 5 évében már született gyermek, akkor a korábbi támogatás visszafizetése alól mentesülhetünk, de a továbbiakban a hitelünk már nem lesz kamatmentes.

Mire vállal kezességet az állam babaváró hitel esetében, és ennek mennyi a díja?

Az állam a babaváró támogatásra kezességet vállal a bank felé, amiért kezességvállalási díjat számít fel. A havi díj mértéke az év elején fennálló tartozás 0,5 százalékának 1/12-ed része. A fizetési kötelezettség szüneteltetésekor a kezességvállalási díjat sem szükséges megfizetni.

Milyen esetekben kérhető a törlesztőrészlet szüneteltetése?

Az első gyermek születésekor kérhetik a törlesztőrészlet 3 éves szüneteltetését. Ezen idő alatt semmit nem kell fizetni a hitelre (még kezességvállalási díjat sem). Fontos azonban, hogy ez nem automatikus, mindenképp be kell adnunk erre vonatkozó kérelmünket a bankhoz. Az első gyermek születésekor a törlesztési kötelezettség felfüggesztésének időtartama nem számít bele a futamidőbe, azaz 3 évvel kitolódik a hitel lejárata.

A második baba érkezésekor is igényelhető a törlesztés szüneteltetése 3 évre. Ha az első szüneteltetési időszakban születik meg a második gyermekünk és azonnal kérjük az újabb felfüggesztést, akkor az újabb 3 év a kérelem beadásától indul, azaz nem adódik össze az előzővel. Ugyanakkor a szüneteltetés iránti kérelmet beadhatod az első 3 éves időszak lejáratát követően is. A második szüneteltetési időszak beleszámít a futamidőbe, vagyis nem tolódik ki a kölcsön lejárata.

Fontos, hogy a hitel futamideje alatt született második gyermek születési időpontjától függetlenül kérhetjük a törlesztőrészlet szüneteltetését (azaz a második gyermeknek nem szükséges a futamidő első 5 évében születnie ahhoz, hogy törlesztőrészlet szüneteltetést kérhessünk).

Érdemes a babaváró hitelt előtörleszteni?

A hitel díjmentesen előtörleszthető bármikor a futamidő alatt. Amennyiben a tartozás legalább a felét előtörlesztéssel rendeznék a futamidő első 5 évében, és az első gyermek még nem született meg, akkor az addig esedékes előtörlesztett összegre jutó kamattámogatást vissza kell fizetni az államnak. Ha az előtörlesztést követően a futamidő első 5 évében megérkezik az első baba, akkor a visszafizetett kamattámogatást újra kiutalja az állam.

Ki tekinthető gyermeknek Babaváró hitelnél?

 • A 2019. július 1. és július 31. között született gyermek, ha a házaspár legkésőbb 2019. július 31-ig leadja a babaváró hitel iránti kérelmét a bankban.
 • A hiteligénylés benyújtását követően született gyermek (2019. július 31. után született gyermek esetén).
 • A hiteligénylést követően a terhesség 12. hetét betöltött magzat.
 • A hiteligénylést követően örökbefogadott július 1-je után született gyermek.

Az igénylőknek a babaváró hitel hiteligénylést megelőzően meglévő gyermekei nem számítanak a kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás megállapításánál, kivéve abban az esetben, ha a gyermek 2019. július 1. és július 31. között született, és a hiteligénylés 2019. július 31-ig bezárólag megtörtént (ekkor a hiteligénylők ugyanúgy jogosultak a kamattámogatásra, gyermekvállalási támogatásra és a törlesztőrészlet szüneteltetésre is).

Mire használható a babaváró hitel?

A babaváró támogatás szabad célú, azaz nincs kötelezően előírt cél a kölcsönnel kapcsolatban. Jó megoldás lehet lakásvásárlásnál az önerő kiegészítésére (lakáshitel mellett a Babaváró támogatás 75%-a fogadható el önerőként), illetve a meglévő, magasabb kamatozású hitelek kiváltására is.

Hol igényelhető a Babaváró támogatás?

A babaváró támogatás hitelintézeteken keresztül igényelhető. Ez megtehető személyesen, vagy akár közvetítő bevonásával is. A bankok hitelminősítési rendszere alapján hitelképesnek kell lennie az igénylőnek. Az egyes pénzintézetek minősítési rendszere eltérő lehet, ezért nem mindegy melyik banknál kerül benyújtásra az igénylés.

Azon bankok, amelyeknél 2019. július 1-jétől igényelhető Babaváró hitel:

 • Budapest Bank
 • CIB Bank
 • ERSTE Bank
 • Gránit Bank
 • K&H Bank
 • MKB
 • OTP
 • Raiffeisen Bank
 • Sberbank
 • UniCredit Bank

Mennyi idő alatt folyósítják ki a Babaváró hitelt?

A hitelintézetnek maximum 10 napja van elbírálni egy hiánytalan babaváró támogatás iránti kérelmet. Amennyiben a dokumentumok hiányosak, nem megfelelőek, akkor a bank kérheti azok pótlását, javítását, ez az időszak nem számít bele a 10 napos bírálati időbe.

Hogyan ellenőrizhető egyszerűen az, hogy jogosult-e valaki a babaváró hitelre?

A Babaváró Hitel Kalkulátorral ellenőrizhető, hogy megfelelnek-e az igénylők a támogatás feltételeinek.

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!