„Bankbetét” változatai közötti eltérés

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
1. sor: 1. sor:
 
[[Category:Megtakarítások és befektetések]]
 
[[Category:Megtakarítások és befektetések]]
 
A banknál elhelyezett pénzösszeg, ami után a bank [[kamat]]ot ír jóvá. A bankbetét elhelyezésének célja, hogy a bank által fizetett kamatok következtében növeljük pénzünket. A bankbetét elhelyezéséhez bankszámlával kell, hogy rendelkezzünk.
 
A banknál elhelyezett pénzösszeg, ami után a bank [[kamat]]ot ír jóvá. A bankbetét elhelyezésének célja, hogy a bank által fizetett kamatok következtében növeljük pénzünket. A bankbetét elhelyezéséhez bankszámlával kell, hogy rendelkezzünk.
 +
 +
<html><iframe scrolling="no" frameborder="0" width="360" height="640" src="https://bankmonitor.hu/embed/bankszamla/?source=jobb_tudni"></iframe></html>
  
 
==Látra szóló bankbetét==
 
==Látra szóló bankbetét==

A lap 2019. szeptember 12., 16:51-kori változata

A banknál elhelyezett pénzösszeg, ami után a bank kamatot ír jóvá. A bankbetét elhelyezésének célja, hogy a bank által fizetett kamatok következtében növeljük pénzünket. A bankbetét elhelyezéséhez bankszámlával kell, hogy rendelkezzünk.

Látra szóló bankbetét

Olyan betétszerződés a bank és az ügyfél között, amely alapján a számla tulajdonosa/megbízottja bármikor rendelkezhet a banknál elhelyezett pénzösszeg felett, és a bank ezt azonnal köteles teljesíteni. Mivel a betéttulajdonos bármikor hozzáférhet a pénzéhez, ezért a látra szóló betétek után kapott kamat lényegesen alacsonyabb, mint felmondásos vagy lekötött betét esetében.

Felmondásos bankbetét

Olyan betétszerződés a bank és az ügyfél között, mikor is az ügyfél bármikor felmondhatja a betétet, de a bank ezt nem azonnal, hanem egy bizonyos határidővel köteles teljesíteni. Ezzel egyfajta átmenetet képviselnek a látra szóló és lekötött betétek között, így a betéti kamatok tekintetében is a két betétfajta közt áll. Amennyiben az ügyfél azonnal hozzá kíván férni az elhelyezett pénzösszeghez, akkor elveszítheti a kamatok egy részét vagy egészét.

Lekötött bankbetét

Olyan betétszerződés a bank és az ügyfél között, mely szerint az ügyfél a futamidő végéig nem rendelkezhet a banknál elhelyezett lekötött pénzösszeg mellett. Amennyiben az ügyfél mégis fel szeretné mondani a betétet, hogy hozzáférhessen az elhelyezett pénzösszeghez, akkor a felhalmozott kamatot részben vagy egészben elveszíti. A betétes ugyan nem rendelkezhet a pénzösszeg felett, cserébe a lekötött betét által fizetett kamatok magasabbak, mint felmondásos vagy látra szóló betétek esetén.

Betéti kamat

Az a pénzmennyiség, amit a bankban elhelyezett betétünk után kapunk.

A kamatokat a bankok nem egységesen határozzák meg. A leggyakoribb eltérés abban mutatkozik meg, hogy a bank 360 vagy 365 napnak vesz egy évet. Éppen azért, hogy a különböző bankbetétek ajánlatait egységesen össze lehessen hasonlítani, minden banknak kötelező meghatározni az EBKM (egységesített betéti kamat mutató) értékét, amely egységes módon számítandó. Az EBKM ismerete egyértelműen összehasonlíthatóvá teszi a különböző bankok betéti ajánlatait.

Betét futamideje

A bankbetét elhelyezése és a lejárat közötti időtartam hossza. A bankok a néhány hónapos betétektől kezdve számos éven túli betételhelyezési lehetőséget kínálnak ügyfeleik számára, így a bankbetétek futamideje széles skálán mozog. A látra szóló betét bármikor felmondható, így az ügyfél azonnal hozzáférhet a banknál elhelyezett pénzéhez. A felmondásos betét felmondható a futamideje alatt, azonban a banknak ezt bizonyos határidőn belül kötelessége teljesíteni. A lekötött betét a futamideje alatt nem felmondható. Amennyiben felmondásos betét esetén a megadott határidőnél előbb, vagy lekötött betét esetén a futamidő alatt szeretnénk hozzáférni pénzünkhöz, akkor a felhalmozott kamatok egy részét vagy akár egészét elveszíthetjük.

Bankbetét feltörése

A betét lejárat előtti felmondása. A betét feltörése esetén megszűnik a bank és az ügyfél közötti betéti szerződés. A betét felmondásával az ügyfél elveszítheti a futamidő alatt felhalmozott kamatok egy részét vagy egészét.

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!