„Betéti kamat” változatai közötti eltérés

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
7. sor: 7. sor:
 
===Befizetés===
 
===Befizetés===
 
{{:Befizetés}}
 
{{:Befizetés}}
 +
===EBKM===
 +
{{:EBKM}}
 
</noinclude>
 
</noinclude>

A lap 2017. november 21., 12:52-kori változata

A lakástakarékban összegyűjtött megtakarítások után 0,1-3%-os betéti kamat jár. A betéti kamatot nemcsak a saját befizetésre, hanem az állami támogatásra is megkapod.

Kapcsolódó fogalmak

Állami támogatás (lakástakarék)

Az érvényben lévő szabályozás értelmében az adott évben teljesített befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár. Az állami támogatás éves maximuma 72 ezer Ft, melyet havi 20 ezer Ft-os (éves 240 ezer Ft-os) befizetésnél érsz el. Mindez nem jelenti azt, hogy havi 20 ezer Ft-nál többet nem takaríthatsz meg, de ehhez több szerződést kell kötnöd (több kedvezményezettre van szükség).

Befizetés

Egy lakástakarék szerződés esetén a havi befizetés értéke pár ezer forinttól indul, míg a maximális összege 20 ezer forint. Ugyanakkor közeli hozzátartozók bevonásával ezt növelheted, amivel az állami támogatás is a többszörösére nő. A befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár, a támogatás felső határa évi 72 ezer forint, melyet havi 20 ezer forintos megtakarítással tudsz teljes egészében kihasználni. Az állami támogatás mellett 0,1-3%-os betéti kamatot is jóváírnak a befizetések után. A legrövidebb megtakarítási időtáv 4 év, míg a leghosszabb 10 év.

EBKM

Az Egységes Betéti Kamatláb Mutató, a lakástakarékpénztári megtakarítás garantált, átlagos éves hozamát mutatja meg. A mutató kiszámítása során figyelembe veszik a havi befizetéseket, az állami támogatást és a betéti kamatot, valamint az egyszeri számlanyitási és a havi számlavezetési díjat is. A mutató magasabb értéke jobb megtakarítást és befektetést jelez. Például egy 4 éves szerződésnél 10% fölötti a garantált éves hozam, míg egy 10 évesnél 4,5% körüli.


Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!