Hitel is jár hozzá?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Qweasd (vitalap | szerkesztései) 2017. október 11., 14:09-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „Category:Lakástakarék A lakástakarék (LTP) megtakarításhoz hitelt is fel lehet venni. A hitel összegét a megtakarítási időszak lejártakor a teljes megta…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A lakástakarék (LTP) megtakarításhoz hitelt is fel lehet venni. A hitel összegét a megtakarítási időszak lejártakor a teljes megtakarítással együtt kaphatod meg. Ez az összeg is – ahogy a megtakarítási rész is – csak lakáscélra fordítható. Minden LTP módozatnál külön is olvasható, hogy ha hitelt is fel szeretnél venni, akkor mekkora törlesztőrészletre számíthatsz, illetve hány hónapig fogod törleszteni a felvett hitelt. Fontos tudni, hogy a LTP –hez kapcsolódó hitelt felvétele nem kötelező, mindössze egy lehetőség.

Kapcsolódó fogalmak

Lakáskölcsön

A lakástakarékpénztárak lehetővé teszik a megtakarítás mellé lakáskölcsön felvételét is. A bankoknál elérhető lakáshiteleknél jellemzően rövidebb futamidejű, de végig fix hitelekről van szó. A lehetséges hitelösszeget már a lakástakarék szerződéses összege is tartalmazza. A megtakarítási időszak elején nyújtott megelőlegező formája az áthidaló kölcsön.

Megtakarítási időszak

A lakástakarékpénztári szerződés két fő időszakra osztható: az úgynevezett megtakarítási időszakra és a hiteltörlesztési időszakra. (A kettő között pedig egy néhány hónapos kiutalási időszakra). A megtakarítási idő alatt kell fizetni a kiválasztott összeget (néhány ezer forinttól 20 ezer forintig). Ez az időszak terjed jelenleg 4-től 10 évig.

Lakáscélú felhasználás

Csak akkor jár a lakástakarék lényegét adó 30%-os állami támogatás, ha a végén lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, felújításra költöd. Ezen kívül fizethetsz belőle vissza az előbb felsorolt célra felvett lakáshitelt is. A pénzt emellett fordíthatod lakásbérleti vagy lakáshasználati jog megvásárlására, amibe beletartozik a nyugdíjasházban megvehető élethosszig tartó bérleti vagy lakáshasználati jog is.

Szerződéses módozat

Az egyes lakástakarékpénztáraknál többféle szerződést lehet kötni. A megtakarítási időszak lehet hosszabb-rövidebb, és a havi befizetés is az egyéni igényekhez igazítható. Egy termék egy adott variációját nevezzük szerződéses módozatnak.

Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!