„Jövedelmi elvárások” változatai közötti eltérés

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
(Új oldal, tartalma: „Category:Személyi kölcsön Az igénylés elbírálásnál a hitelvizsgálat elsődlegesen a jövedelemre terjed ki. Nincsen a hitel mögött ingatlanfedezet, így…”)
 
4. sor: 4. sor:
 
A hitelintézetek eltérő módon kezelik a jövedelmeket, az általánosan elfogadott alkalmazotti, vállalkozói és nyugdíjjövedelem mellett a következők speciális jövedelmeket fogadják el:
 
A hitelintézetek eltérő módon kezelik a jövedelmeket, az általánosan elfogadott alkalmazotti, vállalkozói és nyugdíjjövedelem mellett a következők speciális jövedelmeket fogadják el:
  
*Külföldi jövedelem: ennek elfogadása bankonként változó, vagyis a személyi kölcsönhöz jutás ebben az esetben sem reménytelen.
+
*'''Külföldi jövedelem:''' ennek elfogadása bankonként változó, vagyis a személyi kölcsönhöz jutás ebben az esetben sem reménytelen.
*KATA-s jövedelem: kaphatsz személyi kölcsönt a legtöbb banknál, de ehhez NAV jövedelemigazolásra van szükség, ami a kiszámlázott éves összeg 60 százalékáról szól majd. A bankok – már akik foglalkoznak katásokkal – a gyakorlat szerint ennek 40 százalékáig engedik elmenni a havi törlesztőt. Fontos kitétel még, hogy a katás vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük!
+
*'''KATA-s jövedelem:''' kaphatsz személyi kölcsönt a legtöbb banknál, de ehhez NAV jövedelemigazolásra van szükség, ami a kiszámlázott éves összeg 60 százalékáról szól majd. A bankok – már akik foglalkoznak katásokkal – a gyakorlat szerint ennek 40 százalékáig engedik elmenni a havi törlesztőt. Fontos kitétel még, hogy a katás vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük!
*Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy: kaphat személyi kölcsönt, de ebben az esetben is szükség van NAV jövedelemigazolásra.
+
*'''Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy:''' kaphat személyi kölcsönt, de ebben az esetben is szükség van NAV jövedelemigazolásra.
*Készpénzben kapott jövedelem: ha készpénzben kapod a béred, akkor is hozzájuthatsz személyi kölcsönhöz, ám természetesen csak NAV jövedelemigazolással.
+
*'''Készpénzben kapott jövedelem:''' ha készpénzben kapod a béred, akkor is hozzájuthatsz személyi kölcsönhöz, ám természetesen csak NAV jövedelemigazolással.
*Öregségi nyugdíj: a véglegesített öregségi nyugdíj jól kiszámítható juttatás, ezért jól jöhet személyi kölcsön felvételekor.
+
*'''Öregségi nyugdíj:''' a véglegesített öregségi nyugdíj jól kiszámítható juttatás, ezért jól jöhet személyi kölcsön felvételekor.
*Végleges rokkantsági nyugdíj: mivel állandó juttatásról van szó, ezt is hitelezik a bankok.
+
*'''Végleges rokkantsági nyugdíj:''' mivel állandó juttatásról van szó, ezt is hitelezik a bankok.
  
 
Nem elfogadott jövedelemtípusok:
 
Nem elfogadott jövedelemtípusok:
*EVA-s vállalkozó: Az EVA-ból befolyó összeget a bankok nem fogadják el jövedelemként, ezért nem is adnak rá személyi kölcsönt.
+
*'''EVA-s vállalkozó:''' Az EVA-ból befolyó összeget a bankok nem fogadják el jövedelemként, ezért nem is adnak rá személyi kölcsönt.
*GYES: nem számít hitelezhető jövedelemnek.
+
*'''GYES:''' nem számít hitelezhető jövedelemnek.
*Osztalék: ha csak osztalékból van jövedelmed, akkor nagyon kevés bank ad rá személyi kölcsönt!
+
*'''Osztalék:''' ha csak osztalékból van jövedelmed, akkor nagyon kevés bank ad rá személyi kölcsönt!
*Közmunkás bér: nem számít jövedelemnek!
+
*'''Közmunkás bér:''' nem számít jövedelemnek!

A lap 2019. augusztus 23., 11:01-kori változata

Az igénylés elbírálásnál a hitelvizsgálat elsődlegesen a jövedelemre terjed ki. Nincsen a hitel mögött ingatlanfedezet, így a bankok részéről elvárt a rendszeres, igazolt jövedelem. A minimális elvárt jövedelem a mindenkori aktuális minimálbér, ám erre nem minden bank nyújt hitelt.

A hitelintézetek eltérő módon kezelik a jövedelmeket, az általánosan elfogadott alkalmazotti, vállalkozói és nyugdíjjövedelem mellett a következők speciális jövedelmeket fogadják el:

  • Külföldi jövedelem: ennek elfogadása bankonként változó, vagyis a személyi kölcsönhöz jutás ebben az esetben sem reménytelen.
  • KATA-s jövedelem: kaphatsz személyi kölcsönt a legtöbb banknál, de ehhez NAV jövedelemigazolásra van szükség, ami a kiszámlázott éves összeg 60 százalékáról szól majd. A bankok – már akik foglalkoznak katásokkal – a gyakorlat szerint ennek 40 százalékáig engedik elmenni a havi törlesztőt. Fontos kitétel még, hogy a katás vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük!
  • Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy: kaphat személyi kölcsönt, de ebben az esetben is szükség van NAV jövedelemigazolásra.
  • Készpénzben kapott jövedelem: ha készpénzben kapod a béred, akkor is hozzájuthatsz személyi kölcsönhöz, ám természetesen csak NAV jövedelemigazolással.
  • Öregségi nyugdíj: a véglegesített öregségi nyugdíj jól kiszámítható juttatás, ezért jól jöhet személyi kölcsön felvételekor.
  • Végleges rokkantsági nyugdíj: mivel állandó juttatásról van szó, ezt is hitelezik a bankok.

Nem elfogadott jövedelemtípusok:

  • EVA-s vállalkozó: Az EVA-ból befolyó összeget a bankok nem fogadják el jövedelemként, ezért nem is adnak rá személyi kölcsönt.
  • GYES: nem számít hitelezhető jövedelemnek.
  • Osztalék: ha csak osztalékból van jövedelmed, akkor nagyon kevés bank ad rá személyi kölcsönt!
  • Közmunkás bér: nem számít jövedelemnek!

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!