„Kötvény” változatai közötti eltérés

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
(Kötvény névértéke)
11. sor: 11. sor:
 
==Kötvények csoportosítása kibocsátó alapján==
 
==Kötvények csoportosítása kibocsátó alapján==
 
{{:Kötvények csoportosítása kibocsátó alapján}}
 
{{:Kötvények csoportosítása kibocsátó alapján}}
 +
 +
==Kötvény kockázata==
 +
{{:Kötvény kockázata}}
 +
 +
==Kötvény esedékességének napja==
 +
{{:Kötvény esedékességének napja}}
  
 
</noinclude>
 
</noinclude>

A lap 2019. június 20., 12:12-kori változata

A kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő, kamatot fizető, egy évnél hosszabb futamidejű, sorozatban kibocsátott értékpapír. A kötvény vásárlója az értékpapír megvásárlásával a kibocsátó tevékenységét hitelezi, aki ezért cserébe kamatot fizet. A kötvények kibocsátása így külső finanszírozást jelent a kibocsátó számára, így az tőkét vonhat be a működésébe.

Kötvény névértéke

A kötvény a névértékét (amely a hitel összegét testesíti meg) és a kamatot előre meghatározott törlesztési konstrukció szerint fizeti. A kötvények lejárattal rendelkeznek, azaz futamidejük (a kibocsátás és a lejárat közötti időtartam hossza) véges. Érdekesség, hogy léteznek úgynevezett örökjáradékkötvények is, amelyek nem rendelkeznek lejárattal (ezen kötvények mindvégig csak a kamatokat törlesztik a kötvénybirtokosok számára).

A kötvény legfontosabb tulajdonságai

A kötvény legfontosabb tulajdonságai

Kötvények csoportosítása kibocsátó alapján

A kötvényeket kibocsátó alapján 3 csoportba oszthatjuk:

  • államkötvény
  • banki kötvény
  • vállalati kötvény

Az államkötvényeket az állam bocsátja ki a költségvetés finanszírozása érdekében. Az említett három típus közül ezek a legkevésbé kockázatosak, ezek jelentik a legnagyobb biztonságot, ugyanis mögöttük az állam áll. Ezzel szemben a vállalati kötvények bírnak a legnagyobb kockázattal, míg az banki kötvények kockázatosságukat tekintve a vállalati és az államkötvények között helyezkednek el.

Kötvény kockázata

A kötvény előnye, hogy több értékpapírral szemben kifizetési elsőbbséget élveznek. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha például egy kötvényt és részvényt is kibocsátó vállalat csődbe megy, akkor a kötvényeseit előbb fizeti ki, és csak a fennmaradó összegből kerül sor a részvényesek kifizetésére. Ebből adódóan a kötvények alacsonyabb kockázatot testesítenek meg, mint a részvények, ami egyúttal alacsonyabb hozammal is párosul.

Kötvény esedékességének napja

A kötvény kamatfizetéseinek napja. A kamatfizetésre előre meghatározott napokon kerül sor a terméktájékoztatóban meghatározottak szerint.


Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!