„Kamat” változatai közötti eltérés

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
 
2. sor: 2. sor:
  
 
Kamattípusok:
 
Kamattípusok:
*'''fix kamatozás:''' a kamat nagysága a futamidő elején rögzített, és a lejáratig nem változik. Ebben az esetben nincsen kamatkockázat.  
+
*'''fix kamatozás:''' a kamat nagysága a futamidő elején rögzített, és a lejáratig nem változik. Ebben az esetben nincsen [[kamatlábkockázat|kamatkockázat]].  
*'''változó kamatozás:''' a kamat konkrét értéke a futamidő elején nem ismert, csupán kiszámításának a képlete (kamat=kamatbázis+kamatfelár). A kamat nagysága egy referenciaértéktől függ (pl. infláció, BUBOR, rövid lejáratú állampapírok átlaghozama) függ. Mivel a kamat szintje a futamidő során változik, így annak kedvezőtlen alakulása által kamatkockázatnak vagyunk kitéve.
+
*'''változó kamatozás:''' a kamat konkrét értéke a futamidő elején nem ismert, csupán kiszámításának a képlete (kamat=kamatbázis+kamatfelár). A kamat nagysága egy referenciaértéktől függ (pl. [[infláció]], [[BUBOR]], rövid lejáratú állampapírok átlaghozama) függ. Mivel a kamat szintje a futamidő során változik, így annak kedvezőtlen alakulása által kamatkockázatnak vagyunk kitéve.

A lap jelenlegi, 2019. június 24., 09:10-kori változata

A pénz időértéke. A kamat az a pénzmennyiség, amelyet, azért kapunk mert pénzünket más számára kölcsönadtuk. A kamat mértékét a kamatláb határozza meg %-os formában, melynek nagysága, vagy meghatározásának módja előre ismert.

Kamattípusok:

  • fix kamatozás: a kamat nagysága a futamidő elején rögzített, és a lejáratig nem változik. Ebben az esetben nincsen kamatkockázat.
  • változó kamatozás: a kamat konkrét értéke a futamidő elején nem ismert, csupán kiszámításának a képlete (kamat=kamatbázis+kamatfelár). A kamat nagysága egy referenciaértéktől függ (pl. infláció, BUBOR, rövid lejáratú állampapírok átlaghozama) függ. Mivel a kamat szintje a futamidő során változik, így annak kedvezőtlen alakulása által kamatkockázatnak vagyunk kitéve.