Mi történik akkor, ha idő előtt megszüntetjük a szerződést?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A szerződés bármikor felmondható, és a befizetett pénz és a betéti kamatok is járnak ilyenkor. Amennyiben a szerződés megtakarítási ideje elérte legalább a 4 évet, és lakáscélra kerül felhasználásra, akkor még az állami támogatás is jár. Ha ennél hamarabb történik meg a kifizetés, vagy nem lakáscélú a felhasználás, akkor az előbb említett befizetésekhez és a betéti kamathoz lehet hozzájutni.

Kapcsolódó fogalmak

Állami támogatás (lakástakarék)

Az érvényben lévő szabályozás értelmében az adott évben teljesített befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár. Az állami támogatás éves maximuma 72 ezer Ft, melyet havi 20 ezer Ft-os (éves 240 ezer Ft-os) befizetésnél érsz el. Mindez nem jelenti azt, hogy havi 20 ezer Ft-nál többet nem takaríthatsz meg, de ehhez több szerződést kell kötnöd (több kedvezményezettre van szükség).

Az LTP szerződés lejárata – hogyan jutok a pénzemhez?

A lakástakarék szerződés megtakarítási időszakának lejárata után kezdetét veszi a 2 hónapos kiutalási időszak és a lakástakarékpénztár automatikusan kiutalási értesítőt küld a kedvezményezett részére. Ekkor lehet nyilatkozni, hogy milyen lakáscélra lesz felhasználva a megtakarítás, illetve szükség van-e lakáskölcsönre. Amennyiben a kiutalási válaszlapra a kedvezményezett válaszol, úgy a kiutalási időszak kezdetét veszi és 2 hónapon belül kiutalják a kedvezményezett javára a lakástakaréknál megállapított lakáscélra fordítható összeget.

Ha a kedvezményezett nem tudja elkölteni a pénzt a futamidő lejárta után, célszerű nem válaszolnia a kiutalási értesítőre. Így a lakástakarékot vezető intézmény megőrzi a teljes lakáscélra fordítható összeget, amely bármikor lehívható. Dönthet úgy, hogy továbbra is fizeti a megtakarítást, és ekkor a lakástakarék nyitásától számított maximum 10 évig az állami támogatást is megkapja a befizetéseire. A futamidő meghosszabbítása egy szerződésmódosítás keretében akkor szükséges, ha hitel is felkíván venni a kedvezményezett, hiszen ekkor lesz jogosult a hosszabb futamidőhöz tartozó teljes szerződéses összegre. Amennyiben nem történik további befizetés, az összeg akkor is a számlán hagyható és a betéti kamattal gyarapodik tovább az egyenleg, de ekkor is bármikor felhasználható.

Felhasználás igazolása

A kiutalt összeget a lakástakarék szabályzatának megfelelő lakással kapcsolatos felhasználási célokra fordítható, ezt a kedvezményezettnek igazolnia kell (például számlával) a kiutalást követő, a lakástakarék által megszabott határidőn belül. A felújítás korszerűsítés, közművesítés igazolására 120 nap, míg építés esetén 18 hónap áll rendelkezésre a felhasználás igazolására. A számlának akkora értékűnek kell lennie, amennyit a lakástakarék is kiutalt, amibe az esetlegesen felvett hitel is beleértendő. A felhasználást igazoló számlák legkorábbi dátuma, a kiutalási értesítő dátuma lehet. Lakásvásárlás esetében az adásvételi szerződést kell benyújtani, fennálló lakáshitel tartozás visszafizetésekor pedig a hitelszerződés, és banki igazolás szükséges.

Befizetés

Egy lakástakarék szerződés esetén a havi befizetés értéke pár ezer forinttól indul, míg a maximális összege 20 ezer forint. Ugyanakkor közeli hozzátartozók bevonásával ezt növelheted, amivel az állami támogatás is a többszörösére nő. A befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár, a támogatás felső határa évi 72 ezer forint, melyet havi 20 ezer forintos megtakarítással tudsz teljes egészében kihasználni. Az állami támogatás mellett 0,1-3%-os betéti kamatot is jóváírnak a befizetések után. A legrövidebb megtakarítási időtáv 4 év, míg a leghosszabb 10 év.

Betéti kamat

A lakástakarékban összegyűjtött megtakarítások után 0,1-3%-os betéti kamat jár. A betéti kamatot nemcsak a saját befizetésre, hanem az állami támogatásra is megkapod.

Kapcsolódó cikkek

Nagyon vigyázz, ha idő előtt vennéd fel a lakástakarékban megspórolt pénzed!

Gyorsan pénzre van szükségem a lakástakarékból – Mégis mit tehetek?

Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!