Tőkevédett alap

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen David.csabraki (vitalap | szerkesztései) 2019. június 24., 07:41-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A tőkevédett alap biztosítja, hogy nem veszíthetem el a befektetett tőkémet, vagyis a futamidő végén biztosan visszafizetik azt. Tehát például, ha 1 millió Forintot fektettem be, akkor a lejáratkori érték nem lehet kevesebb, mint 1 millió Forint. Tőkevédelmet jellemzően zártvégű alapok biztosítanak egy adott időszakra. A tőkevédelem a lejárat napjára érvényes, lejárat előtti visszaváltás esetén nem biztosított. Az alapkezelők a tőkevédelmet úgy biztosítják, hogy a tőkét kockázatmentes, illetve alacsony kockázatú eszközökbe fektetik, mint például állampapír, bankbetét vagy rövid lejáratú kötvény. A tőkevédett alapok a tőkevédelemért cserébe alacsonyabb várható hozamot biztosítanak.

A tőkevédett alapoknak létezik részlegesen tőkevédett változata is. A részlegesen tőkevédett alap biztosítja, hogy a veszteségem nem lehet nagyon egy adott értéknél (pl. a befektetett tőkém maximum 10%-át veszíthetem el).