Ügyfélminősítés

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A hitelbírálat fontos része az ügyfélminősítés, aminek keretében a bank megvizsgálja a jövedelmi helyzetünket és a beadott nyomtatványok valódiságtartalmát. Minél nagyobb jövedelmet tudunk a hitel mögé tenni, minél kevesebb egyéb kötelezettségünk van és minél kisebb hitelre van szükségünk, annál jobb lehet az ügyfélminősítésünk. Ez azért is lényeges, mert minél jobb kategóriába esünk, annál kedvezőbb a hitelkamat.

Kapcsolódó fogalmak

Hitelbírálat

A hitelbírálat azt a folyamatot jelenti, amely során a bank azt állapítja meg, hogy mennyire vagy hitelképes a felajánlott fedezet, illetve a jövedelmed alapján, és így összességében mekkora hitelösszeget kaphatsz.

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok?

Hitelhez elfogadhatóak, a bankok által megkülönböztetett elsődleges és másodlagos jövedelmek.

Milyen jövedelmeket vesz figyelembe a bank?

A bankok többféle jogcímen számon tartott jövedelemtípust különböztetnek meg, ráadásul az adott intézmény gyakorlatától is függ, hogy a hitelbírálat során mit vesz figyelembe.

Elsődleges az a jövedelem, amit például munkabérként, vállalkozói jövedelemként, külföldi jövedelemként, saját jogon járó nyugdíjként kapunk (azonban a lista jóval szélesebb lehet). A legegyszerűbb, ha ezt bankszámlával tudjuk igazolni.

Kiegészítő – másodlagos – jövedelem az, ami önállóan nem, csak az elsődleges jövedelmen felül, kiegészítésként fogadható el. Azaz ahhoz, hogy a bank számoljon vele, egy másik jövedelmet is kell igazolni, amely önállóan elfogadható. Kiegészítő jövedelem pl. a GYES, GYED, családi pótlék, gyermektartás, stb. Pozitívum, hogy például a bónusz, cafetéria elfogadása beépült egyes bankok hitelezési gyakorlatába, ám ennek számítási módja egyedi és bankonként eltérő.

Az jövedelmek alapján megállapítják, mekkora törlesztőrészlettel terhelhető az adós, ezért az ingatlan értékétől függetlenül ez korlátozhatja a lehetőségeket. Ha nem elegendő a kért hitelhez a jövedelmünk, adóstárs/kezes bevonására van lehetőség az adott bank szabályainak megfelelően.

Mik az elvárások a hitelbírálatnál?

Alkalmazotti jövedelem esetében a bank legalább 3 hónapos munkaviszonyt vár el, emellett a határozatlan munkaidőt részesíti előnyben. A próbaidő, vagy felmondási idő minden esetben kizáró tényezőt jelent. Vállalkozói jövedelem esetében legalább 1 lezárt üzleti évet elvár a bank. Jellemzően az aktuális minimálbérnek megfelelő összeget igazolni szükséges ahhoz, hogy hitelt kaphassunk a banktól.

A jövedelmet a megfelelő dokumentumokkal is szükséges igazolni a jövedelmeket a bank felé. Így a hiteligénylésnél szükséges a munkáltatói igazolás, bankszámla, vállalkozó jövedelem esetén pedig a NAV igazolások is a kötelező dokumentáció részét képezik.

Mitől függ a hitel kamata?

A hitel kamatát több tényező is meghatározza, ígyaz, hogy milyen kamatperiódust választ az ügyfél, valamint az egyedi sajátosságok, a hitelbírálat és hitelcél függvényeben milyen kamatot határoz meg a bank.

Kamatperiódus

A jelzáloghiteleket alapvetően két csoportba lehet sorolni, ha a hitel kamatozásáról van szó. A változó kamatozású, vagy rövid kamatperiódusú hitelek azok, melyek esetében 3-6-12 havonta megváltozik a hitelkamat és így a törlesztőrészlet is. Ebben van egy változó mértékű referenciakamat, ami felett rögzített mértékű kamatfelárat fizet az adós (például BUBOR + 3%-ot).

A másik csoportba a fix kamatozású, vagyis hosszú kamatperiódusú hitelek tartoznak. Ide azokat a hiteleket soroljuk, amelyeknek meghatározott időszakig (3, 5 ,10, 15 év, vagy a hitel teljes futamideje alatt) nem módosulhat a kamatozásuk. Előnyük, hogy elkerülhető velük a változó kamatozású hiteleknél felmerülő kamatkockázat, viszont jellemzően a bank által megszabott kamat is magasabb az esetükben.

Hitelbírálat, hitelcél

A hitel kamata alapvetően a hitelbírálat eredményétől és a hitel céljától is függ. A hitelbírálat során átfogóan megvizsgálja a bank, hogy az ügyfél sajátosságai, az ingatlanfedezet és az igazolt jövedelem alapján milyen kamat mellett adja a hitelt. Ez ügyféltől függően is eltérhet. Összességében minél nagyobb a bank kockázata az adott hitel esetében, annál magasabb a kamat is. Emellett szabad felhasználású, vagy hitelkiváltásra nyújtott hitelek esetén a kamat magasabb, mint a lakáscélú hiteleknél.

Mitől függ a hitel összege?

A hitel összegét alapvetően a kiválasztott ingatlanra értéke, és a hitelképességi vizsgálat dönti el, ahol figyelembe veszik az ügyfél jövedelmét, egyéb hitelkiadásait.

Ingatlannal kapcsolatos elvárások

A jelzáloghitel esetében egyrészt a felajánlott ingatlan értékétől függ, hogy milyen összegű kölcsönt kaphatunk. Ehhez minden esetben értékbecslést végeznek, amely során megállapítják az ingatlan forgalmi értékét és hitelbiztosítéki értékét. A kölcsön maximális összege a jelenlegi szabályozás (hitelfedezeti mutató) szerint nem lehet több, mint a forgalmi érték 80%-a (egyes államilag támogatott hiteleknél 75%-a).

Az ingatlan típusára, szerkezetére, minimális értékére vonatkozóan is vannak elvárások a bankok részéről. A legszéleskörűbben a családi házat, lakást, az építési telket, üdülőt fogadják el fedezetként. A rossz állapotú, nagyon alacsony értékű ingatlant a bank nem hitelez meg, a forgalmi értéknek jellemzően legalább a 4-5 millió forintos szintet el kell érnie, amit az értékbecslő állapít meg. Ezen kívül a vegyes falazatú, vagy vályog ingatlant is csak néhány pénzintézet hitelez meg. Az ingatlanon lehet haszonélvezeti, özvegyi jog, de az érintetteket szintén be kell vonni a hitelbe.

Jövedelemmel kapcsolatos elvárások

Minden esetben jövedelem vizsgálatot végeznek az adósokra, adóstársakra, amely során figyelembe veszik a keresőképesek számát és a háztartás létszámát, kiadásait, egyéb fennálló hiteleit is. A jövedelem típusára is tekintettel vannak a bankok. Vannak olyan jövedelmek amit teljes mértékben ún. elsődleges jövedelemként elfogadnak, míg van amit csak kiegészítő jövedelemként, ráadásul ebben az egyes pénzintézetek gyakorlata sem egységes. A lehetséges törlesztő nagyságában mértékadó a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, amely alapján az összes törlesztés nem haladhatja meg a háztartás jövedelmének 50%-át, viszont ha legalább 400 000 Ft az összes jövedelmük, akkor pedig a 60%-át. Azonban a bankok ma még ennél szigorúbbak, és jellemzően a jövedelem 30-40%-ig engedik a havi törlesztési terheket.


Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!