Ügyvédi díj

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Elengedhetetlen egy hitelfelvételnél, hogy ne legyen egy ügyvédünk, hiszen például az adásvételi szerződést az ügyvédnek ellenjegyezni szükséges. De a hitelfelvétel több pontján is nagyon hasznos tud lenni, ha egy ügyvédre támaszkodhatunk. Attól függően, hogy mennyire bonyolult a lakásvásárlás, a lakás értékének 0,5-1,0%-át kérheti el az ügyvéd.

Kapcsolódó fogalmak

Értékbecslési díj

A hitelfelvételi folyamat során felmerülő díj, amit a jelzáloghitel fedezetéül felajánlott ingatlan értékbecsléséért, vagyis a piaci értékének megállapítása érdekében a bank meghatároz. Pénzintézetenként eltérés lehet a díjában, jellemzően 30 ezer forint körül mozog a díj értéke, azonban akció keretében el is engedheti a hitelező bank.

Közjegyzői díj

A jelzáloghiteleknél induló költségként merül fel, a hitel-, vagy biztosítéki szerződés közjegyzői okiratba foglalásáért kifizetett díjat jelenti. Ára a közjegyzői díjszabás alapján kerül meghatározásra.

Rendelkezésre tartási díj

A már megítélt hitel folyósításáért fizetendő díj, amit akkor számol fel a bank, ha a megítélt hitelt nem azonnal, vagy nem teljes mértékben hívja le az ügyfél. Jellemzően a fel nem használt hitelösszeg százalékában meghatározott díjat jelent. (Általában szerződésmódosítással elkerülhető, de annak is lehetnek költségei.)

Számlavezetés, számlavezetési díj

A lakáshitelnél a bank a legtöbb esetben elvárja, hogy legyen ott is bankszámlánk, mert erről a számláról fizetjük a törlesztőrészleteket. Ezért természetesen felszámolnak havi számlavezetési díjat, ami többletköltséggel jár. Összehasonlító kalkulátort használva viszont sokat spórolhatunk.

Szerződéskötési díj

A bank, akitől a lakáshitelt igényeltük, esetenként felszámolhat díjat a szerződéskötéskor. Nem összetévesztendő a folyósítási díjjal, ami a hitel folyósításával kapcsolatban merül fel. Jellemzően a bankok a szerződéskötési díjat elengedik akció keretében, amivel néhány tízezer forintot is nyerhetünk.

Szerződésmódosítási díj

A lakáshitel felvételekor egy olyan szerződést írunk alá, ami a legfontosabb kérdéseket rendezi, és ezek szerint kell mind a két félnek eljárnia. Már ekkor benne szerepel a dokumentumban, hogyha a szerződésen változtatni akarunk, akkor azt mennyiért tehetjük meg. Van olyan eset, amikor ezt nem számítják fel (például fizetéskönnyítéskor), de előfordul a másik véglet is, hogy más költségekkel is kell emiatt számolni (újabb fedezet bevonásakor).


Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!