Az LTP szerződés lejárata – hogyan jutok a pénzemhez?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A lakástakarék szerződés megtakarítási időszakának lejárata után kezdetét veszi a 2 hónapos kiutalási időszak és a lakástakarékpénztár automatikusan kiutalási értesítőt küld a kedvezményezett részére. Ekkor lehet nyilatkozni, hogy milyen lakáscélra lesz felhasználva a megtakarítás, illetve szükség van-e lakáskölcsönre. Amennyiben a kiutalási válaszlapra a kedvezményezett válaszol, úgy a kiutalási időszak kezdetét veszi és 2 hónapon belül kiutalják a kedvezményezett javára a lakástakaréknál megállapított lakáscélra fordítható összeget.

Ha a kedvezményezett nem tudja elkölteni a pénzt a futamidő lejárta után, célszerű nem válaszolnia a kiutalási értesítőre. Így a lakástakarékot vezető intézmény megőrzi a teljes lakáscélra fordítható összeget, amely bármikor lehívható. Dönthet úgy, hogy továbbra is fizeti a megtakarítást, és ekkor a lakástakarék nyitásától számított maximum 10 évig az állami támogatást is megkapja a befizetéseire. A futamidő meghosszabbítása egy szerződésmódosítás keretében akkor szükséges, ha hitel is felkíván venni a kedvezményezett, hiszen ekkor lesz jogosult a hosszabb futamidőhöz tartozó teljes szerződéses összegre. Amennyiben nem történik további befizetés, az összeg akkor is a számlán hagyható és a betéti kamattal gyarapodik tovább az egyenleg, de ekkor is bármikor felhasználható.

Felhasználás igazolása

A kiutalt összeget a lakástakarék szabályzatának megfelelő lakással kapcsolatos felhasználási célokra fordítható, ezt a kedvezményezettnek igazolnia kell (például számlával) a kiutalást követő, a lakástakarék által megszabott határidőn belül. A felújítás korszerűsítés, közművesítés igazolására 120 nap, míg építés esetén 18 hónap áll rendelkezésre a felhasználás igazolására. A számlának akkora értékűnek kell lennie, amennyit a lakástakarék is kiutalt, amibe az esetlegesen felvett hitel is beleértendő. A felhasználást igazoló számlák legkorábbi dátuma, a kiutalási értesítő dátuma lehet. Lakásvásárlás esetében az adásvételi szerződést kell benyújtani, fennálló lakáshitel tartozás visszafizetésekor pedig a hitelszerződés, és banki igazolás szükséges.


A következő kalkulátor segítségével le is ellenőrizhető, hogy mennyi lakáscélra használható összeg jön össze a lakástakarékkal. Emellett a Bankmonitor segít kiválasztani a legjobbat és a szerződés megkötésében is segít!

Kapcsolódó fogalmak

Állami támogatás (lakástakarék)

Az érvényben lévő szabályozás értelmében az adott évben teljesített befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár. Az állami támogatás éves maximuma 72 ezer Ft, melyet havi 20 ezer Ft-os (éves 240 ezer Ft-os) befizetésnél érsz el. Mindez nem jelenti azt, hogy havi 20 ezer Ft-nál többet nem takaríthatsz meg, de ehhez több szerződést kell kötnöd (több kedvezményezettre van szükség).

Futamidő (lakástakarék)

A lakástakarék legrövidebb megtakarítási ideje 4 év, míg a leghosszabb 10 év. A megtakarítás futamideje egy szerződésmódosítással tetszőlegesen csökkenthető vagy növelhető. A megtakarítási időszak alatt kell teljesíteni a vállalt havi befizetéseket. A lakástakarékban összegyűjtött pénzt a megtakarítási időszak lejártát követő 2 hónapos kiutalási időszak vége után lehet felhasználni.

Hogyan kössünk lakástakarékot?

A lakástakarék szerződés megkötése előtt érdemes tisztázni, hogy mi a célod a szerződéssel:

Amennyiben minél nagyobb hozamra vágysz, vagy a lakáshiteledet szeretnéd hamarabb kifizetni, akkor érdemes minél rövidebb futamidőt választani. Ugyanis ebben az esetben a legmagasabb a lakástakarék által elérhető hozam. Hitelt előtörleszteni is érdemes minél hamarabb, hiszen így a banknak visszafizetendő összeg kevesebb lesz.

Amennyiben önerődet növelnéd lakás vásárláshoz/felújításhoz/korszerűsítéshez, abban az esetben már képbe kerülhetnek a hosszabb futamidők. Annál is inkább, mert a hosszabb futamidőhöz nem csak magasabb megtakarítás, hanem magasabb felvehető lakáskölcsön is tartozik (a lakástakarékok fix kamatozású lakáskölcsönt is kínálnak a megtakarítás mellé). Így nagyobb összeget lehet a lakásra fordítani.

Melyik szolgáltató melyik termékét érdemes választani? Jelenleg négy szolgáltató kínál lakástakarék pénztári szerződéseket. Ezen szolgáltatók időszakos akciókat hirdetnek, illetve közvetítők saját hatáskörben is kapcsolhatnak egyedi akciót a lakástakarék szerződés(ek)hez. Ezért nem csak a lakástakarék-pénztáraknál érdemes érdeklődni a feltételekről, hanem közvetítők ajánlatait is fontos szem előtt tartani a legmegfelelőbb termék kiválasztásához.

Kedvezményezett

A lakástakarék szerződés kedvezményezettje jogosult felhasználni a lakástakarékban összegyűjtött pénzt. Amennyiben egy szerződésen nem jelöltek meg kedvezményezettet, úgy maga a szerződő az. Egy személy (aki lehet 18 éven aluli is) kizárólag egy lakástakarék szerződésben lehet kedvezményezett. Kedvezményezett csak a szerződő fél közeli hozzátartozója lehet. Közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

Kiutalás

A lakástakarékpénztári megtakarítás kifizetése leghamarabb a 2 hónapos kiutalási időszak után kezdődik meg.

Kiutalási időszak

A lakástakarék logikája szerint a megtakarítási időszak alatt teljesíted a befizetéseket, míg a kiutalási időszak során hozzájuthatsz a megtakarítás összegéhez. Ez aktuálisan 2 hónapos várakozási időt jelent, vagyis csak ezután folyósítja a lakástakarékpénztár a megtakarítást.

Lakáscélú felhasználás

Csak akkor jár a lakástakarék lényegét adó 30%-os állami támogatás, ha a végén lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, felújításra költöd. Ezen kívül fizethetsz belőle vissza az előbb felsorolt célra felvett lakáshitelt is. A pénzt emellett fordíthatod lakásbérleti vagy lakáshasználati jog megvásárlására, amibe beletartozik a nyugdíjasházban megvehető élethosszig tartó bérleti vagy lakáshasználati jog is.

Megtakarítási időszak

A lakástakarékpénztári szerződés két fő időszakra osztható: az úgynevezett megtakarítási időszakra és a hiteltörlesztési időszakra. (A kettő között pedig egy néhány hónapos kiutalási időszakra). A megtakarítási idő alatt kell fizetni a kiválasztott összeget (néhány ezer forinttól 20 ezer forintig). Ez az időszak terjed jelenleg 4-től 10 évig.

Mi történik akkor, ha idő előtt megszüntetjük a szerződést?

A szerződés bármikor felmondható, és a befizetett pénz és a betéti kamatok is járnak ilyenkor. Amennyiben a szerződés megtakarítási ideje elérte legalább a 4 évet, és lakáscélra kerül felhasználásra, akkor még az állami támogatás is jár. Ha ennél hamarabb történik meg a kifizetés, vagy nem lakáscélú a felhasználás, akkor az előbb említett befizetésekhez és a betéti kamathoz lehet hozzájutni.

Szerződéses összeg (lakástakarék)

Ez a teljes összeg, amely egy lakástakarék szerződés esetén lakáscélra felhasználható: összes saját befizetés + állami támogatás + betéti kamat + felvehető lakáskölcsön = szerződéses összeg. Mivel az egyenlegben benne van a saját befizetés is, így értelemszerűen minél magasabb összegű és minél hosszabb lakástakarékról van szó, annál magasabb a szerződéses összeg.

Fontos, hogy a szerződéses összeg a fix érték, és amit tartalmaz, az lehet változó. Például ha egy lakástakarék szerződéses összege 2 millió Ft, amelyből 1 millió Ft a lakáskölcsön rész, de a takarékoskodó többet fizetett be, például 1,1 millió Ft-ot, akkor a lakáskölcsön ehhez igazodik, és csak 900 ezer Ft vehető fel. <noincude>

Kapcsolódó fogalmak

Állami támogatás (lakástakarék)

Az érvényben lévő szabályozás értelmében az adott évben teljesített befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár. Az állami támogatás éves maximuma 72 ezer Ft, melyet havi 20 ezer Ft-os (éves 240 ezer Ft-os) befizetésnél érsz el. Mindez nem jelenti azt, hogy havi 20 ezer Ft-nál többet nem takaríthatsz meg, de ehhez több szerződést kell kötnöd (több kedvezményezettre van szükség).

Befizetés

Egy lakástakarék szerződés esetén a havi befizetés értéke pár ezer forinttól indul, míg a maximális összege 20 ezer forint. Ugyanakkor közeli hozzátartozók bevonásával ezt növelheted, amivel az állami támogatás is a többszörösére nő. A befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár, a támogatás felső határa évi 72 ezer forint, melyet havi 20 ezer forintos megtakarítással tudsz teljes egészében kihasználni. Az állami támogatás mellett 0,1-3%-os betéti kamatot is jóváírnak a befizetések után. A legrövidebb megtakarítási időtáv 4 év, míg a leghosszabb 10 év.

Lakástakarék betéti kamat

A lakástakarékban összegyűjtött megtakarítások után 0,1-3%-os betéti kamat jár. A betéti kamatot nemcsak a saját befizetésre, hanem az állami támogatásra is megkapod.

Lakáskölcsön

A lakástakarékpénztárak lehetővé teszik a megtakarítás mellé lakáskölcsön felvételét is. A bankoknál elérhető lakáshiteleknél jellemzően rövidebb futamidejű, de végig fix hitelekről van szó. A lehetséges hitelösszeget már a lakástakarék szerződéses összege is tartalmazza. A megtakarítási időszak elején nyújtott megelőlegező formája az áthidaló kölcsön.

</noinclude>

Kapcsolódó cikkek

Lejáró lakástakarék szerződésed van? Erre figyelj nagyon!

Lakástakarék: a 7 leggyakoribb tévhitet cáfoljuk meg!

Néhány napon múlhat, hogy fizet a lakástakarék – Nagyon figyelj erre!

Nagyon vigyázz, ha idő előtt vennéd fel a lakástakarékban megspórolt pénzed!

5 kérdés a lakástakarékról, ami senkit sem hagy nyugodni

Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!