BUBOR

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A BUBOR, vagyis a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, azt a kamatot foglalja magában, amiért a kereskedelmi bankok egymásnak hitelt hajlandók adni különböző futamidőre. A hitelszerződésben gyakran találkozhatsz vele, ugyanis a rövid kamatperiódusú hitelek kamata a BUBOR értékéhez igazodik (például BUBOR + 3%).

Kapcsolódó fogalmak

Alapkamat

A jegybank által meghatározott irányadó jellegű kamat, amelyet a kereskedelmi bankok jegybanknál elhelyezett betéteinek és jegybanktól kapott hitelek kamatát határozza meg. Magyarul legfeljebb ennyiért helyezhetik el a bankok a pénzüket a jegybanknál és legalább ennyiért ad nekik forrást a jegybank, ha az szükséges. Végső soron a gazdaság egész kamatszintjére, így a bankok betéteinek, hiteleinek kamatára is jelentős hatással van. Nem összetévesztendő viszont azzal a kamattal, amitől jelenleg a lakáshitelesek felének törlesztőrészlete függ, vagyis a BUBOR-ral (budapesti bankközi forint hitelkamatláb). A kettő akár teljesen elválhat időlegesen egymástól, így ez utóbbira fordítsunk nagyobb figyelmet hitelesként, ne az alapkamatra.

Rövid kamatperiódusú hitel

A hitel kamata és törlesztőrészlete rövid időszakonként 3-12 havonként, a referenciakamat mozgásának megfelelően változhat.

Referenciakamat

A kamatperióduson belül a hitel kamatát egy referencia kamathoz is igazíthatja a bank. A referenciakamat lehet állampapírok kamata, bankközi kamat, vagy egyéb előre meghatározott érték. Jellemzően hazánkban a referenciakamat a 3, 6, vagy 12 havi BUBOR, államilag támogatott hitelek esetén pedig az 1 vagy 5 éves állampapír átlaghozam. Ez annyit jelent, hogy változó kamatozású hitel kamata két részből tevődik össze: a referenciakamatból, illetve az e felett fizetendő kamatfelárból. Így a hitel kamata a referencia kamat mozgásával együtt változik, de csak kamatperiódus váltáskor, azaz 3, 6, 12 havonta, illetve 1, 5 évente.

Változó kamat

Valójában minden olyan lakáshitel, aminek a kamatozása a hitel futamideje alatt változhat (nem végig fix), az változó kamatozású. A lakáshitel kamata úgy számítandó ki, hogy a változó referenciakamathoz még hozzáadnak egy kamatfelárat. A referenciakamat a BUBOR szokott lenni. Ha változik a kamatozás, akkor a hitel törlesztőrészlete is, így korántsem mindegy, hogy mit választunk. A legjobban akkor tesszük, ha legalább 3 évre rögzített kamatú hitelt választunk, mert akkor legalább 3 évig bebiztosítjuk magunkat.

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!