Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Mi az a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1-től igényelhető az erre szerződött hitelintézeteknél. A kedvezményt 2016. év elején több ponton módosították, hogy még inkább segítse a családokat hozzájutni a megfelelő otthonhoz. A CSOK mértéke a meglévő (vagy vállalt) gyermekek számától függően akár 10 millió forint is lehet.

Csak olyan vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után igényelhető támogatás, aki nem töltötte be a 25. életévét, vagy már betöltötte a 25. életévét, de megváltozott munkaképességű. Meglévő gyermeknek számít a magzat vagy ikermagzat is a terhesség betöltött 12. hetét követően.

A 2015 előtti szocpolhoz hasonlóan a CSOK-nak sem feltétele a lakáshitel, de amennyiben szeretnéd kiegészíteni a lakástámogatás összegét, úgy az otthonteremtési kedvezmény lakáshitellel is kombinálható. Ilyenkor célszerű a CSOK-ot és a lakáshitelt ugyanannál a banknál intézni, amennyiben ez lehetséges, mert így a CSOK ügyintézése ingyenes.


Milyen célokra igényelhető az otthonteremtési kedvezmény?

Bővítés

Bővítésről beszélünk, ha a már meglévő ingatlan alapterületét növeljük. Ez lehet oldalirányú bővítés, vagy tetőtér-beépítés. A tetőtér-beépítés lehet bővítés és építés is, attól függ, kap-e külön albetétet (helyrajzi számot) az alsó és felső szint. Ha nem kap, akkor bővítésre igényelheted a CSOK-ot.

Új lakás vásárlás

A CSOK – hasonlóan a korábbi szocpolhoz – igényelhető új lakás vásárlására is. A 2016. januári CSOK módosítások következtében eltörölték a négyzetméter korlátot, így bármekkora ingatlan vásárolható.

Használt lakás vásárlás

A CSOK felhasználható használt lakás megvásárlására is. A maximális vételár már nem függ attól, hogy melyik településen van az ingatlan, a négyzetméter árat pedig már egyáltalán nem vizsgálják. Ennek részleteiről és további feltételeiről alább olvashatsz.

Építkezés

Újnak az a lakóház/lakás tekinthető, amelyet az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újonnan építenek, vagy emelet-ráépítéssel illetve tetőtér-beépítéssel jön létre (önálló bejárattal, önállóhelyrajzi számot kap).

A 10 milliós CSOK feltételei:

 • kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére lehet fordítani a támogatást
 • a lakás minimum 60 négyzetméter, a családi ház pedig minimum 90 négyzetméter kell, hogy legyen
 • a támogatást legalább 3 gyermekre lehet igényelni, meglévőket és vállaltakat együttvéve
 • szükséges NAV köztartozás mentességet igazoló dokumentum, illetve legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás, amelybe a közfoglalkoztatotti munkaviszony nem számít bele


A következő kalkulátorral leellenőrizhető, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra, illetve az is, hogy mennyi állami támogatást kaphatunk!

Mekkora lehet a támogatás összege a CSOK-nál?

A CSOK támogatási összege használt lakás vásárlás vagy bővítés esetén:

Csok.jpg


A CSOK támogatási összege új lakás vásárlás vagy építés esetén:

Csok2.jpg


Korábban kapott CSOK vagy régebbi szocpol

Korábban kapott vissza nem térítendő állami támogatás esetén is lehet igényelni a CSOK-ot, ha jelenleg egy új lakáscélt valósítasz meg, és kétféle számítási mód közül a kedvezőbbet választhatod:

 1. Az összes gyermekszám alapján kapható CSOK összegéből le kell vonni a korábban kapott támogatás összegét
 2. Csak azokat a gyermekeket számolod, akik után még nem vettél igénybe támogatást, és így határozod meg a támogatás összegét

Egy példán keresztül: Korábban két gyermekre kaptál 2,4 millió Ft támogatást. Született egy harmadik gyermek, aki után még nem vettél igénybe támogatást, és jelenleg használt lakásra szeretnétek igényelni a kedvezményt.

 1. 3 gyermek után jelenleg 2,2 millió Ft jár használt lakásra. Ebből le kell vonni a kapott támogatást összegét, így nem járna CSOK.
 2. Csak 1 gyermek után igényled a támogatást, ami jelenleg 600 ezer Ft.

Fontos, hogy minden esetben csak azokat a gyermekeket lehet számolni, akik még az igénylőkkel egy lakcímen laknak, és eltartottnak minősülnek!


Minek kell megfelelni, hogy megkapjam a CSOK-ot?

A CSOK személyi feltételei

Amennyiben az élettársak nem közös gyermekeik után igénylik a támogatást, akkor külön-külön ki kell számolniuk, hogy saját gyermekeik után mekkora összegre jogosultak, és a kettő közül a magasabbat vehetik fel. Ha közös gyermek is van, akkor őt e számítás során csak az egyik szülő veheti figyelembe. Házasoknál nincs ilyen szabály, azaz a két fél előző kapcsolatából született gyermekek száma összeadódik.

Gyermek

A támogatást meglévő, vagy vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év áll rendelkezésre, míg két gyermek megszületésére 8 év. Használt lakás vásárlása és bővítése esetén maximum 2 gyermek vállalása lehetséges. Új lakás vásárlása és építése esetén azonban 3 gyermek is vállalható. Ekkor egységesen 10 év áll rendelkezésre a vállalt gyermek(ek) teljesítésére a meglévő gyermekek számától függetlenül.

OEP és NAV

A CSOK igényléshez szükséges 30 napnál nem régebbi NAV köztartozás mentességet igazoló dokumentum, illetve legalább 180 napos (10 millió Ft-os CSOK esetében 2 éves) folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás. Az előírt egészségbiztosítási időtartamba a külföldi TB is beleszámít, de az igényléskor már a magyar TB jogosultság fennállása szükséges.

Életkor

Meglévő gyermekek után igényelt támogatásra nincs életkori korlát. A jövőben születendő gyermek(ek)re igényelt CSOK-hoz házastársi kapcsolat szükséges, és a házastársak legalább egyike az igényléskor nem töltheti be a 40. életévét.

Eladó-Vevő

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénylésekor az egyik fő szempont, hogy az eladó és a vevő egymás közeli hozzátartozói vagy élettársak nem lehetnek. Közeli hozzátartozónak számít a szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér és a házastárs.

Büntetlen előélet

Az igénylők egyike sem lehet büntetett előéletű, és ezt Erkölcsi bizonyítvánnyal szükséges igazolni.

A CSOK ingatlan feltételei:

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény felhasználható:

 • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, VAGY
 • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához, VAGY
 • használt lakás vásárlásához VAGY
 • meglévő ingatlan bővítéséhez,

amennyiben az ingatlan megfelel az alábbiaknak:

 • 12 m2-es szobával, fürdővel, WC-vel,
 • közműves villamos energia szolgáltatással,
 • egyedi fűtéssel rendelkezik, valamint
 • a szennyvízelvezetés, amennyiben nem közműves, akkor egyedileg megoldott, továbbá
 • ha nincs közműves ivóvíz, akkor legalább ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Maximális vételár

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. júliusa óta igényelhető használt lakás vásárlására is, de ebben az esetben az ingatlannak meg kell felelnie a szabályozásban foglalt maximális vételárnak, amely maximum 35 000 000 Ft lehet.

Ingatlantulajdonhoz kapcsoló feltételek

A CSOK-os ingatlanban főszabály szerint kizárólag az igénylők szerezhetnek tulajdont kivéve, ha szülő elhalálozása esetén a gyermek öröklés útján szerez tulajdont. Továbbá házastársak, élettársak esetén az ingatlanban mindkét félnek tulajdont kell szereznie.

A CSOK-os ingatlanon kívül az igénylőknek bármennyi ingatlanjuk lehet.

5 éven belül eladott ingatlan

Új lakás vásárlása és építése esetén nem vizsgálják, hogy volt-e az igénylőknek 5 éven belül eladott ingatlana.

Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát fel kell használni a CSOK-os ingatlanhoz.

Lakásbiztosítás

Az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be a vissza nem térítendő támogatás fejében, és erre az időszakra az érintett ingatlanra lakásbiztosítást is kötelező kötni.


Mit kell tudnom az adó-visszatérítési kedvezményről?

Kizárólag építési telek megvásárlásakor, valamint az építkezés költségeinek finanszírozásakor felmerülő ÁFA igényelhető vissza. A felépülő ingatlan hasznos alapterülete lakás esetén maximum 150 négyzetméter, míg családi ház esetén maximum 300 négyzetméter lehet.

Az adó-visszatérítési támogatás összege a megfizetett ÁFA összege, de maximum 5 millió Ft lehet. Az elszámolható számlák dátuma nem lehet korábbi, mint 2015. január 1.

Fontos, hogy a 2015. január 1-jei dátum a számlákra vonatkozóan csak az áfa-visszaigénylésre vonatkozik. Az építkezéshez elfogadható legrégebbi számla dátuma az építési engedély kiadását maximum hat hónappal előzheti meg.

A fentieken túl meg kell felelned a CSOK támogatásra vonatkozó feltételeknek, mint az OEP és NAV igazolások, valamint az Erkölcsi bizonyítvány.


Kapcsolódó fogalmak

Jelzáloghitel

Szabad felhasználású- vagy lakáscélú hitel fedezeteként a bank jelzálogjogot jegyez be a hitel biztosítékául szolgáló ingatlanra, ezért hívjuk jelzáloghitelnek. A fedezetnek hála az adós kedvezőbb feltételek mellett, olcsóbban kap hitelt, míg a bank csökkenti az adós esetleges nem fizetéséből eredő kockázatát. Amennyiben az adós nem szerződésszerűen törleszti a felvett hitelt, akkor a bank érvényesítheti a fedezetet (eladhatja az ingatlant).


Otthonteremtési támogatás, CSOK

Gyermekvállaláshoz kötött állami támogatás, ami lakásvásárlásra, építésre, bővítésre igényelhető, feltételeit törvény rögzíti. Összege használt lakás vásárlás és bővítés esetén a gyermekszámtól függően 600 ezer és 2,75 millió forint között alakul, míg új lakás vásárlása vagy építés esetén 600 ezertől 10 millióig terjed. 3 vállalat gyermek esetében a 10 millió forintos támogatáshoz még 10 millió forint kedvezményes, fix 3%-os lakáshitel is felvehető (CSOK 10+10).


Szocpol

Évtizedek óta itthon ismert állami családtámogatási forma, aminek célja, hogy a fiatal családok otthonteremtését segítse. Jelenleg, ha ezzel a fogalommal találkozunk, akkor a CSOK-ra (családok otthonteremtési kedvezményére) kell gondolnunk. Legfőbb előnye, hogy gyermekszámtól függően használt lakásra 600 ezer – 2,75 millió, míg új lakásra 600 ezer – 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatunk.


Állami támogatás (lakáshitel)

Az állami költségvetésből nyújtott forrást jelent, amit adott célra, meghatározott feltételek mellett tudsz felhasználni. Klasszikusan a lakástakarék sorolható ide, ahol a lakáscélú felhasználásra minden befizetés után 30%-os (évente maximum 72 ezer forintos) támogatás jár alanyi jogon. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) esetében is állami támogatás jár, aminek a vállalt vagy meglévő gyermekek számától és a felhasználási céltól függően 600 ezertől 10 millió forintig terjed az összege. A kamattámogatott hitelek is ide tartoznak, ahol a kamat egy részétől mentesül az adós, azaz kedvezőbb törlesztőrészletet fizethet.

Kapcsolódó cikkek

CSOK-ból vennél új lakást? Ezekkel a kötöttségekkel számolnod kell!

Azt hinnéd, hogy kifutottál a CSOK-ból? Megmutatjuk, mire figyelj!

Így építs házat a CSOK 10+10 millió forint igénybevételével!

Így adnak a kezedbe közel 3 millió Ft állami támogatást lakásvásárláshoz!

A CSOK-ra hajtasz? Erre figyelj nagyon, ha már van lakásod!

CSOK kalkulátor

Kíváncsi vagy mennyi CSOK-ot kaphatsz? Kalkulálj!

CSOK kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!