Ha átmenetileg nem tudod teljesíteni a havi befizetést

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A fizetési nehézséget mindig célszerű jelezni a lakástakaréknak, mert bizonyos pénztáraknál szüneteltetés is kérhető. Ekkor átmenetileg nem kell fizetni a lakástakarékot és ezzel a szerződés nem szűnik meg, csak a kiutalás időpontja tolódik későbbre.

Azért is érdemes ezzel a megoldással élni, mert ilyenkor nem ér állami támogatás veszteség. Ha nem szüneteltetik a szerződést, csak egyszerűen nem fizetik, akkor akár jelentősebb összegű állami támogatástól is eleshetsz.

Amennyiben már felhasználtad a lakástakarékot és annak lakáskölcsön részét is, akkor a hiteltörlesztésre már nem lehet szüneteltetést kérni, de ilyenkor is jelezni kell a lakástakaréknál a problémát, mert akár egyedi megoldást is kínálhatnak, hogy ne kerüljön felmondási helyzetbe a kölcsön.


A következő kalkulátor segítségével le is ellenőrizhető, hogy mennyi lakáscélra használható összeg jön össze a lakástakarékkal. Emellett a Bankmonitor segít kiválasztani a legjobbat és a szerződés megkötésében is segít!

Kapcsolódó fogalmak

Lakástakarékpénztár

A lakástakarékpénztár egy olyan szakosított hitelintézet, amely kizárólagosan lakáscélú betétek gyűjtésével és lakáscélú hitelek folyósításával foglalkozik. A rendszer specialitása az állami támogatás, aminek keretében minden előtakarékoskodó betétjét 30%-kal egészíti ki az állam, amely alanyi jogon jár, adószám szükséges csupán hozzá. A betétekre a pénztár kamatot is fizet, továbbá kedvező hitellehetőséget is biztosít a megtakarítók számára.

Kiutalás

A lakástakarékpénztári megtakarítás kifizetése leghamarabb a 2 hónapos kiutalási időszak után kezdődik meg.

Kiutalási időszak

A lakástakarék logikája szerint a megtakarítási időszak alatt teljesíted a befizetéseket, míg a kiutalási időszak során hozzájuthatsz a megtakarítás összegéhez. Ez aktuálisan 2 hónapos várakozási időt jelent, vagyis csak ezután folyósítja a lakástakarékpénztár a megtakarítást.

Lakáskölcsön

A lakástakarékpénztárak lehetővé teszik a megtakarítás mellé lakáskölcsön felvételét is. A bankoknál elérhető lakáshiteleknél jellemzően rövidebb futamidejű, de végig fix hitelekről van szó. A lehetséges hitelösszeget már a lakástakarék szerződéses összege is tartalmazza. A megtakarítási időszak elején nyújtott megelőlegező formája az áthidaló kölcsön.

Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!