Hogyan juthatok hitelhez?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A lakáshitelt az ügyfél a hiteligényléstől a folyósításig számítva, átlagosan egy hónap alatt kaphatja meg.

  • 1. lépés: hiteligénylés, dokumentumok beszerzése

A legfontosabb, hogy a lakáshitel után érdeklődő járja körül az egyes bankoknál elérhető ajánlatokat, ugyanis nagy különbségek lehetnek a kondíciókban. Az egyes [lakáshitelek] teljes visszafizetésben akár több millió forintos differencia is lehet. A megfelelő bank és hitelajánlat kiválasztása után a bankhoz a hitelkérelmet szükséges beadnia az ügyfélnek. Első körben megkapja a banktól a szükséges papírokat, amiket kitölt, és ekkor szükséges a dokumentumokat is összeszedni a hiteligényléshez (a munkáltatói igazolást, bankszámlakivonatokat, lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződést, vállalkozói jövedelem esetén a NAV igazolásokat) és eljuttatni azokat a bankba. A dokumentumok begyűjtése nagyjából 3-5 napot vesz igénybe.

  • 2. lépés: értékbecslés, hitelbírálat

A dokumentumok befogadása után a bank megrendelni az értékbecslést, amelynek keretében felmérik az ingatlan forgalmi értékét. Az értékbecslés után a bank elvégzi a hitelképességi vizsgálatot, amelynek keretében megvizsgálják az ügyfél jövedelmét, az esetleg hiteltartozásait, a korábbi hitelmúltját és eldöntik mennyi hitelt kaphat. Ez az értékbecslésen 1 hetes átfutási idején kívül nagyjából 1-2 hetet vesz igénybe.

  • 3. lépés: szerződéskötés

Ha minden rendben volt a hitelbírálat során, akkor a bank meghatározza a szerződés aláírásának időpontját, és az ügyfél részére juttatja a szerződés-tervezet. Ezután a közjegyző és a bank előtt aláírjuk a közjegyzői okiratba foglalt hitelszerződést. Ennek a díját az ügyfél fizeti. Ezt követően a földhivatalba kerülnek a szerződés példányai, ami alapján megterhelik a lakást a hitel összegével, azaz bejegyzik a tulajdoni lapra. Ennek a díja jelenleg 12 600 Ft.

  • 4. lépés: folyósítás

A szerződéskötés után nem maradt más hátra, mint a hitelfolyósítás. Ehhez azonban még bizonyos feltételeknek meg kell felelni, mint például az önerő kifizetése és erről igazolás bemutatása a banknak, ingatlanra lakásbiztosítást kötni, jelzálogbejegyzés kezdeményezése. Ezeket 1-2 nap alatt lehet lerendezni, ahhoz, hogy a hitelösszeg a számlára kerüljön pedig 2-3 napot szükséges várni a folyósítási feltételek teljesítését követően.


A következő hitelkalkulátorral könnyen ki lehet deríteni, hogy melyik az élethelyzetünknek legmegfelelőbb lakáshitel! Ráadásul a Bankmonitor szakértői a teljes ügyintézésben segítenek!

Kapcsolódó fogalmak

Hitelbírálat

A hitelbírálat azt a folyamatot jelenti, amely során a bank azt állapítja meg, hogy mennyire vagy hitelképes a felajánlott fedezet, illetve a jövedelmed alapján, és így összességében mekkora hitelösszeget kaphatsz.

Értékbecslés

A jelzáloghitel ügyintézése során minden esetben megtörténik az értékbecslés, amit a bank rendel meg. Az értékbecslés a során az általad fedezetként felkínált ingatlan forgalmi, vagyis a reális eladási értékét állapítja meg a bank, ami azért nagyon fontos, mert behatárolja, hogy mekkora hitelt kaphatsz. A független értékbecslő számos paramétert (például az ingatlan elhelyezkedése, szerkezete, állapota) figyelembe vesz, és ezek alapján készíti el a becslését az ingatlan piaci értékére.

Közjegyzői okirat

Jelzáloghitelek kötelező eleme, a hitel-, biztosítéki szerződést a közjegyző által hitelesített okiratba szükséges foglalni. A hitel biztonságát növeli, mivel egy esetleges nemfizetés esetén a bank ez alapján tud pereskedés nélkül végrehajtást kérni az ingatlanon.

Jelzálogbejegyzés

A bank a hitel biztosítékául szolgáló ingatlanra jelzálogjogot jegyez be. Amennyiben az adós nem szerződésszerűen törleszti a felvett hitelt, akkor a bank érvényesítheti a fedezetet (eladhatja az ingatlant).

Lakásbiztosítás

Klasszikus vagyonbiztosítás, ami a lakásban keletkezett károk után fizet. Jelzáloghitelek esetén a bankok ragaszkodnak hozzá, hiszen egy-egy elemi kár meg is semmisítheti a hitel fedezetül felajánlott ingatlant.

Kapcsolódó cikkek

Lakáshitelt szeretnél? Mutatjuk, mennyi idő alatt kapod meg a pénzt!

Minden, amit a lakáshitelről tudnod kell!

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!