Hogyan működnek a kamattámogatott lakáshitelek?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Az otthonteremtési kamattámogatás igénybe vehető a Magyarország területén lévő új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint legalább komfortos, használt lakás bővítéséhez. A támogatás értelmében a lakáskölcsön kamatainak megfizetéséhez nyújt az állam kamattámogatást a futamidő első 5 évében.

Maga a támogatás mértéke a gyermekszámtól függ, azonban az 5 évben belül csak akkor jár a támogatás ezekre a hitelekre, amennyiben a kamatuk 6% fölé emelkedik.

Főbb igénybevételi feltételek:

  • a támogatott személy legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal rendelkezzen az épített, vásárolt lakásban, amelyet a hitelcél megvalósulását követően, vagy a korszerűsíteni, bővíteni kívánt ingatlanban a kérelem benyújtásának időpontjában kell igazolnia
  • az eladó és a vevő nem lehet egymásnak hozzátartozója
  • az igénylő – házastársak, élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, amelyben maximum 15 nap megszakítás lehet
  • az állami adó-, és vámhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása.

Számlabemutatási kötelezettség

Új lakás vásárlása esetén a teljes vételárról, építés, bővítés, korszerűsítés esetén felmerülő költségek 70%-áról (amennyiben a támogatott kölcsön összege ennél magasabb, úgy ennek összegéről) szükséges számlát bemutatni a folyósító bank részére.

Épülő, de használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának megszerzése esetén a vételár 70%-ról az előző építtető nevére kiállított számlákat szükséges bemutatni.

Főbb korlátozó feltételek

Felhasználási céltól függően olyan korlátozásokkal találjuk szembe magunkat, amelyek meghatározzák, milyen értékhatárig vehetünk lakást, vagy vehetünk fel hitel.

Nézzük milyen korlátozás vonatkozik a megvásárolt ingatlan, építés, bővítés, korszerűsítés összegére:

  • Az új lakás ÁFA és telekár nélkül számított vételára, míg építés esetén az ÁFA összegét is tartalmazó költség nem haladhatja meg a 30 millió forintot.
  • Amennyiben használt lakásról van a szó, a vételár nem lehet több, mint 20 millió forint.
  • Bővítés és korszerűsítés esetén az ÁFA összegét is tartalmazó bekerülési költsége a 15 millió forintot nem haladhatja meg.

A támogatott kölcsön maximális összegére pedig a következő feltételek vonatkoznak:

  • új lakás vásárlása, valamint építése esetén maximum 15 millió Ft,
  • használt lakás vásárlása, korszerűsítése, valamint bővítése esetén maximum 10 millió Ft.

Kapcsolódó fogalmak

Állami támogatás (lakáshitel)

Az állami költségvetésből nyújtott forrást jelent, amit adott célra, meghatározott feltételek mellett tudsz felhasználni. Klasszikusan a lakástakarék sorolható ide, ahol a lakáscélú felhasználásra minden befizetés után 30%-os (évente maximum 72 ezer forintos) támogatás jár alanyi jogon. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) esetében is állami támogatás jár, aminek a vállalt vagy meglévő gyermekek számától és a felhasználási céltól függően 600 ezertől 10 millió forintig terjed az összege. A kamattámogatott hitelek is ide tartoznak, ahol a kamat egy részétől mentesül az adós, azaz kedvezőbb törlesztőrészletet fizethet.

Kamattámogatott hitel

A kamattámogatás során az állam az adós által fizetendő kamat egy részét átvállalva nyújt támogatást. A kamattámogatás Otthonteremtési hitel esetén 5 évig, CSOK 10+10 hitel esetén 25 évig, Fiatal, valamint többgyermekes családok hitele esetén pedig 20 évig tart.

Lakáskorszerűsítés

Az ingatlan komfortfokozatát, (például a víz-, gáz-, csatorna-, elektromos közműellátás bevezetésével) és/vagy energetikai besorolását (napenergia, nyílászárócsere, szigetelés, fűtésrendszer segítségével) emelő munkálatok.


Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!