Hogyan vegyünk fel lakáshitelt?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Hitelfelvétel előtt

Amennyiben ingatlan vásárláshoz mindenképpen hitelre van szükséged, akkor döntések sorozata előtt állsz. Először el kell döntened, hogy melyik lehetőséget választod:

  • mielőtt kiválasztod az ingatlant, kérhetsz előbírálatot a banktól, melynek keretén belül előre megtudhatod, hogy mekkora hitelre vagy jogosult,
  • vagy kiválaszthatod a megfelelő ingatlant, és utána fordulsz a bankhoz hitelbírálatért.

Ha eldöntötted melyik lehetőséged választod, akkor megint két út előtt állsz:

  • vagy saját magad fordulsz a különböző bankokhoz, és összehasonlítod az ajánlatokat,
  • vagy hitelszakértő segítségét veszed igénybe.

Hitelfelvételkor

Fontos, hogy a végleges adásvételi szerződést akkor érdemes megkötnöd, ha már tudod, hogy melyik banknál igényelsz hitelt. A bankoknál több ajánlat közül választhatsz, amelyek kapcsán az alábbi kérdések merülnek fel:

  • igénybe tudsz, illetve szeretnél-e venni állami támogatást a hitelhez?
  • milyen kamatperiódust válassz?


Kapcsolódó fogalmak

Hogyan juthatok hitelhez?

A lakáshitelt az ügyfél a hiteligényléstől a folyósításig számítva, átlagosan egy hónap alatt kaphatja meg.

  • 1. lépés: hiteligénylés, dokumentumok beszerzése

A legfontosabb, hogy a lakáshitel után érdeklődő járja körül az egyes bankoknál elérhető ajánlatokat, ugyanis nagy különbségek lehetnek a kondíciókban. Az egyes [lakáshitelek] teljes visszafizetésben akár több millió forintos differencia is lehet. A megfelelő bank és hitelajánlat kiválasztása után a bankhoz a hitelkérelmet szükséges beadnia az ügyfélnek. Első körben megkapja a banktól a szükséges papírokat, amiket kitölt, és ekkor szükséges a dokumentumokat is összeszedni a hiteligényléshez (a munkáltatói igazolást, bankszámlakivonatokat, lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződést, vállalkozói jövedelem esetén a NAV igazolásokat) és eljuttatni azokat a bankba. A dokumentumok begyűjtése nagyjából 3-5 napot vesz igénybe.

  • 2. lépés: értékbecslés, hitelbírálat

A dokumentumok befogadása után a bank megrendelni az értékbecslést, amelynek keretében felmérik az ingatlan forgalmi értékét. Az értékbecslés után a bank elvégzi a hitelképességi vizsgálatot, amelynek keretében megvizsgálják az ügyfél jövedelmét, az esetleg hiteltartozásait, a korábbi hitelmúltját és eldöntik mennyi hitelt kaphat. Ez az értékbecslésen 1 hetes átfutási idején kívül nagyjából 1-2 hetet vesz igénybe.

  • 3. lépés: szerződéskötés

Ha minden rendben volt a hitelbírálat során, akkor a bank meghatározza a szerződés aláírásának időpontját, és az ügyfél részére juttatja a szerződés-tervezet. Ezután a közjegyző és a bank előtt aláírjuk a közjegyzői okiratba foglalt hitelszerződést. Ennek a díját az ügyfél fizeti. Ezt követően a földhivatalba kerülnek a szerződés példányai, ami alapján megterhelik a lakást a hitel összegével, azaz bejegyzik a tulajdoni lapra. Ennek a díja jelenleg 12 600 Ft.

  • 4. lépés: folyósítás

A szerződéskötés után nem maradt más hátra, mint a hitelfolyósítás. Ehhez azonban még bizonyos feltételeknek meg kell felelni, mint például az önerő kifizetése és erről igazolás bemutatása a banknak, ingatlanra lakásbiztosítást kötni, jelzálogbejegyzés kezdeményezése. Ezeket 1-2 nap alatt lehet lerendezni, ahhoz, hogy a hitelösszeg a számlára kerüljön pedig 2-3 napot szükséges várni a folyósítási feltételek teljesítését követően.


Előbírálat

Amennyiben még nem találtad meg a megfelelő ingatlant, vagy csupán előre szeretnéd tudni, hogy hogy mennyi hitelre vagy jogosult, akkor több banknál is kérhetsz ingyenes előbírálatot. Ennek keretében egy teljes hitelbírálaton esel át, leszámítva a megvásárlandó ingatlan értékelését és annak költségeit (logikusan, hiszen a megvásárolandó ingatlan még nem ismert).

Azaz pusztán a jövedelmi adataid alapján megtudhatod azt a maximális összeget, amennyi hitelt folyósítana neked a bank. Ezzel az előbírálattal már könnyedén nézelődhetsz az eladó ingatlanok között: amennyiben a banknak is megfelelő ingatlant találsz, és ezalatt nem változnak az előbírálat során megadott adatok (pl. munkahely, fizetés, meglévő hitelek, stb.), akkor biztos lehetsz benne, hogy megkapod a kívánt hitelösszeget.


Hitelbírálat

A hitelbírálat azt a folyamatot jelenti, amely során a bank azt állapítja meg, hogy mennyire vagy hitelképes a felajánlott fedezet, illetve a jövedelmed alapján, és így összességében mekkora hitelösszeget kaphatsz.

Kapcsolódó tartalmak

Minden, amit a lakáshitelről tudnod kell!

Így válassz az olcsó és a biztonságos lakáshitel között

6 kérdés, ami most sokakat izgat lakáshitel felvétele előtt

Fizetek rendesen a hitelem után, de miért nem csökken a tartozás?

Menj biztosra! Még lakáskeresés előtt megtudhatod, mennyi hitelt kaphatsz

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!