Kamatkockázat

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A futamidő során kamatfordulókor nőhet vagy csökkenhet a hitel kamata, így törlesztőrészlete. Lakáshitel felvételekor ezért kritikus kérdés a megfelelő kamatperiódus kiválasztása. A gyakran változó kamatozású hitelek olcsóak, a pozitív és negatív piaci folyamatokat is egyaránt gyorsan lekövetik, ezért a törlesztőrészlet nagy mozgásnak van kitéve, a havi kiadás nehezen tervezhető. A hosszú időre rögzített kamatozás előnye a kiszámíthatóság, amiért cserébe drágább is, mint a gyakran változó társa.

Kapcsolódó fogalmak

Kamatperiódus

A kamatperiódus a futamidőn belül egy olyan időszak, amely alatt a kamat mértéke állandó, az alatt nem változhat. Létezik 3, 6 hónapos, de választhatunk akár 1, 3, 5, 10, 15 vagy 20 éves kamatperiódust is. Azaz erre az időszakra tervezhetünk előre a törlesztőrészlettel, ezalatt az időszak alatt nem változik.

A hosszú kamatperiódusú hitelek közé soroljuk az 1 évnél hosszabb ideig fix kamatozást. A hosszabb kamatperiódus előnye, hogy a hitel törlesztése hosszú távon kiszámítható válik, hátránya, hogy drágább a gyakran változó kamatozáshoz képest.

Hogyan vegyünk fel lakáshitelt?

Hitelfelvétel előtt

Amennyiben ingatlan vásárláshoz mindenképpen hitelre van szükséged, akkor döntések sorozata előtt állsz. Először el kell döntened, hogy melyik lehetőséget választod:

  • mielőtt kiválasztod az ingatlant, kérhetsz előbírálatot a banktól, melynek keretén belül előre megtudhatod, hogy mekkora hitelre vagy jogosult,
  • vagy kiválaszthatod a megfelelő ingatlant, és utána fordulsz a bankhoz hitelbírálatért.

Ha eldöntötted melyik lehetőséged választod, akkor megint két út előtt állsz:

  • vagy saját magad fordulsz a különböző bankokhoz, és összehasonlítod az ajánlatokat,
  • vagy hitelszakértő segítségét veszed igénybe.

Hitelfelvételkor

Fontos, hogy a végleges adásvételi szerződést akkor érdemes megkötnöd, ha már tudod, hogy melyik banknál igényelsz hitelt. A bankoknál több ajánlat közül választhatsz, amelyek kapcsán az alábbi kérdések merülnek fel:

  • igénybe tudsz, illetve szeretnél-e venni állami támogatást a hitelhez?
  • milyen kamatperiódust válassz?


Rögzített kamatozású hitel

A hitel kamata a kamatperiódus végéig (3, 5, 10, 15, 20 évig) nem változik, vagyis a fizetendő törlesztő is ugyanakkora marad. A kamatrögzítés kiszámíthatóságot visz a hitelbe, így tudunk védekezni az emelkedő kamatokkal szemben, amelyek megdrágítják a hitel törlesztését.

Változó kamat

Valójában minden olyan lakáshitel, aminek a kamatozása a hitel futamideje alatt változhat (nem végig fix), az változó kamatozású. A lakáshitel kamata úgy számítandó ki, hogy a változó referenciakamathoz még hozzáadnak egy kamatfelárat. A referenciakamat a BUBOR szokott lenni. Ha változik a kamatozás, akkor a hitel törlesztőrészlete is, így korántsem mindegy, hogy mit választunk. A legjobban akkor tesszük, ha legalább 3 évre rögzített kamatú hitelt választunk, mert akkor legalább 3 évig bebiztosítjuk magunkat.

Kapcsolódó cikkek

Így válassz az olcsó és a biztonságos lakáshitel között]

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!