Kedvezményezett

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A lakástakarék szerződés kedvezményezettje jogosult felhasználni a lakástakarékban összegyűjtött pénzt. Amennyiben egy szerződésen nem jelöltek meg kedvezményezettet, úgy maga a szerződő az. Egy személy (aki lehet 18 éven aluli is) kizárólag egy lakástakarék szerződésben lehet kedvezményezett. Kedvezményezett csak a szerződő fél közeli hozzátartozója lehet. Közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

Kapcsolódó fogalmak

Ki a kedvezményezett és a szerződő fél?

A szerződő fél az lehet, aki a szerződést a lakástakarékpénztárral megköti. Ezzel szemben a kedvezményezett, aki jogosult arra, hogy a szerződéses összeget ingatlancélra felhasználja, a szerződő fél közeli hozzátartozója. Lényeges tudnivaló a lakástakarék szerződésekkel kapcsolatban, hogy egy személy kizárólag egy lakástakarék szerződésben lehet kedvezményezett.

A szerződő fél bármikor módosíthatja a kedvezményezett személyét, de csak a megtakarítási időszak alatt, a kifizetéskor már nem. A kedvezményezettnek vagy saját, vagy közeli hozzátartozó tulajdonában lévő ingatlanra fordíthatja a lakástakarék összeget. A szerződő fél személye is megváltoztatható pl. a szerződő halála esetén, ebben az esetben a szerződés öröklődik, illetve a kedvezményezett az elhunyt szerződő helyébe léphet. A lakástakarék szerződésekben 18 év alatti is lehet kedvezményezett.

Kinek a javára köthető szerződés, ki lehet kedvezményezett?

A lakás-előtakarékoskodó jogosult kedvezményezett megjelölésére, mely személyek a következők lehetnek:

  • A lakás-előtakarékoskodó közeli hozzátartozója: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.
  • A gyám, eseti gondnok, alapítvány, természetes személy, egyesület, egyházi jogi személy és helyi önkormányzat is köthet szerződést a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek, mint kedvezményezett javára, életkezdésének elősegítése céljából.

Közeli hozzátartozó

A lakáscélra fordítható állami támogatás megtöbbszörözhető, ha valamelyik egyeneságbeli rokonod jelölöd meg kedvezményezettként. Ez pedig lehet a szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is), nagyszülő, gyermek ((örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek), unoka, testvér (mostohatestvér is), házastárs.

Nyithatok több lakástakarékot is?

Ugyan egy személy egyszerre csak egy lakástakaréknak lehet kedvezményezettje, de ezt az akadályt könnyen áthidalhatja, és megtöbbszörözheti az állami támogatást.

A törvény lehetővé teszi, hogy a megtakarított összeget valaki más kapja meg, mint az előtakarékoskodó. Ebben az esetben a szerződéskötő az ő számára igényli meg a vissza nem térítendő állami támogatást, ő lesz a szerződés kedvezményezettje. Kedvezményezett lehet a szerződő fél közeli hozzátartozója, illetve a gyámság alatt álló gyermek. Ha az előtakarékoskodó nem jelöl meg kedvezményezettet, akkor ő maga lesz a jogosult. Így egy család akár 3-5 különálló lakástakarék szerződést is köthet, amit végül teljes egészében egy lakáscélra használhat fel.

Például előfordulhat, hogy egy 2 gyermekes házaspár 60 000 forintot is félre tud tenni havonta lakáscélra. Ekkor célszerű lehet 3 lakástakarékszerződést nyitni, hiszen így mindháromra jár a maximális állami támogatás. Az édesanya és az édesapa természetesen nyithat lakástakarékot szerződőként a saját nevére és saját magát megjelölve kedvezményezettként. A 3. lakástakarék kedvezményezettje lehet valamelyik gyermek, vagy például egy nagyszülő.

Szerződő

A szerződő az, aki a lakástakarék szerződést megköti, és annak fizetését vállalja. Kötheti a saját javára, de kötheti más családtagja számára is, akit ez esetben megjelölhet kedvezményezettnek. Egy szerződésen csak 1 szerződő, és 1 kedvezményezett lehet. Amennyiben a szerződésen van jelölve kedvezményezett, úgy a megtakarítási időszak végén a kiutaláskor kizárólag a kedvezményezett döntheti el, pontosan milyen célra és kinek a lakására költi az összeget.

Viszont a kiutalás előtt, a megtakarítási időszak alatt kizárólag a szerződő rendelkezik a lakástakarék felett. Ez azt jelenti, hogy akár fel is mondhatja, módosíthatja bármilyen tulajdonságát, és még a kedvezményezett személyét is megváltoztathatja.


Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!