Kezes

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Kezes bevonásra kerülhet sor például abban az esetben, ha az adósnak nincs elegendő igazolható jövedelme. A kezes lehet családtag, vagy kívülálló harmadik személy. A kölcsön visszafizetéséért a kezesek teljes vagyonukkal felelnek. Továbbá az ingatlanon haszonélvezettel, özvegyi joggal rendelkező személyek is bevonásra kerülhetnek a hitelbe, amennyiben a bank kötelezően előríja.

Kezességen belül megkülönböztethetünk egyszerű (sortartó) kezességet és készfizető kezességet. A hitelszerződések esetén a bankok kizárólag készfizető kezességet fogadnak el. Ma már jellemzően nem kezesként, hanem adóstársként kerülnek a szerződésbe.

Kapcsolódó fogalmak

Adóstárs

Adóstárs jellemzően az adós házas-, élettársa, családtagja. Bizonyos esetekben kötelezően kerül bevonásra, például a házas-, élettárs, vagy akár az ingatlanon haszonélvezettel, özvegyi joggal rendelkező személy. Adóstárs szükséges lehet abban az esetben is, ha az adósnak nincs elegendő igazolható jövedelme. A hitel visszafizetésére az adós és adóstárs is köteles, és teljes vagyonukkal felelnek.


Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!