Ki a kedvezményezett és a szerződő fél?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A szerződő fél az lehet, aki a szerződést a lakástakarékpénztárral megköti. Ezzel szemben a kedvezményezett, aki jogosult arra, hogy a szerződéses összeget ingatlancélra felhasználja, a szerződő fél közeli hozzátartozója. Lényeges tudnivaló a lakástakarék szerződésekkel kapcsolatban, hogy egy személy kizárólag egy lakástakarék szerződésben lehet kedvezményezett.

A szerződő fél bármikor módosíthatja a kedvezményezett személyét, de csak a megtakarítási időszak alatt, a kifizetéskor már nem. A kedvezményezettnek vagy saját, vagy közeli hozzátartozó tulajdonában lévő ingatlanra fordíthatja a lakástakarék összeget. A szerződő fél személye is megváltoztatható pl. a szerződő halála esetén, ebben az esetben a szerződés öröklődik, illetve a kedvezményezett az elhunyt szerződő helyébe léphet. A lakástakarék szerződésekben 18 év alatti is lehet kedvezményezett.


A következő kalkulátor segítségével le is ellenőrizhető, hogy mennyi lakáscélra használható összeg jön össze a lakástakarékkal. Emellett a Bankmonitor segít kiválasztani a legjobbat és a szerződés megkötésében is segít!

Kapcsolódó fogalmak

Kedvezményezett

A lakástakarék szerződés kedvezményezettje jogosult felhasználni a lakástakarékban összegyűjtött pénzt. Amennyiben egy szerződésen nem jelöltek meg kedvezményezettet, úgy maga a szerződő az. Egy személy (aki lehet 18 éven aluli is) kizárólag egy lakástakarék szerződésben lehet kedvezményezett. Kedvezményezett csak a szerződő fél közeli hozzátartozója lehet. Közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

Megtakarítási időszak

A lakástakarékpénztári szerződés két fő időszakra osztható: az úgynevezett megtakarítási időszakra és a hiteltörlesztési időszakra. (A kettő között pedig egy néhány hónapos kiutalási időszakra). A megtakarítási idő alatt kell fizetni a kiválasztott összeget (néhány ezer forinttól 20 ezer forintig). Ez az időszak terjed jelenleg 4-től 10 évig.

Szerződő

A szerződő az, aki a lakástakarék szerződést megköti, és annak fizetését vállalja. Kötheti a saját javára, de kötheti más családtagja számára is, akit ez esetben megjelölhet kedvezményezettnek. Egy szerződésen csak 1 szerződő, és 1 kedvezményezett lehet. Amennyiben a szerződésen van jelölve kedvezményezett, úgy a megtakarítási időszak végén a kiutaláskor kizárólag a kedvezményezett döntheti el, pontosan milyen célra és kinek a lakására költi az összeget.

Viszont a kiutalás előtt, a megtakarítási időszak alatt kizárólag a szerződő rendelkezik a lakástakarék felett. Ez azt jelenti, hogy akár fel is mondhatja, módosíthatja bármilyen tulajdonságát, és még a kedvezményezett személyét is megváltoztathatja.

Kapcsolódó cikkek

Mindent visz a lakástakarék – Így esik be több támogatás a számládra!

Így használhatod fel a többszörösére fújt lakástakarékot vásárlásra

Mi a buktató, ha kiskorúnak kötsz lakástakarékot?

Így vegyél ki akár ötször több pénzt a lakástakarékodból!

Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!