Ki köthet lakástakarék szerződést?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Természetes személy vagy korlátozottan cselekvőképes természetes személy saját nevében, saját maga, illetve természetes személy kedvezményezett javára nyithat lakástakarék szerződést. Ezen kívül nyithat még gyám, eseti gondnok, alapítvány, természetes személy, társadalmi szervezet, egyház, illetőleg helyi önkormányzat a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek, mint kedvezményezett javára.

Ezen kívül társasházak és lakásszövetkezetek is köthetnek szerződést a közös tulajdonban lévő épületrészek felújítására és egyéb munkálatokra, amennyiben a lakók azt legalább 2/3-os többséggel megszavazzák.


A következő kalkulátor segítségével le is ellenőrizhető, hogy mennyi lakáscélra használható összeg jön össze a lakástakarékkal. Emellett a Bankmonitor segít kiválasztani a legjobbat és a szerződés megkötésében is segít!

Kapcsolódó fogalmak

Kedvezményezett

A lakástakarék szerződés kedvezményezettje jogosult felhasználni a lakástakarékban összegyűjtött pénzt. Amennyiben egy szerződésen nem jelöltek meg kedvezményezettet, úgy maga a szerződő az. Egy személy (aki lehet 18 éven aluli is) kizárólag egy lakástakarék szerződésben lehet kedvezményezett. Kedvezményezett csak a szerződő fél közeli hozzátartozója lehet. Közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

Hogyan kössünk lakástakarékot?

A lakástakarék szerződés megkötése előtt érdemes tisztázni, hogy mi a célod a szerződéssel:

Amennyiben minél nagyobb hozamra vágysz, vagy a lakáshiteledet szeretnéd hamarabb kifizetni, akkor érdemes minél rövidebb futamidőt választani. Ugyanis ebben az esetben a legmagasabb a lakástakarék által elérhető hozam. Hitelt előtörleszteni is érdemes minél hamarabb, hiszen így a banknak visszafizetendő összeg kevesebb lesz.

Amennyiben önerődet növelnéd lakás vásárláshoz/felújításhoz/korszerűsítéshez, abban az esetben már képbe kerülhetnek a hosszabb futamidők. Annál is inkább, mert a hosszabb futamidőhöz nem csak magasabb megtakarítás, hanem magasabb felvehető lakáskölcsön is tartozik (a lakástakarékok fix kamatozású lakáskölcsönt is kínálnak a megtakarítás mellé). Így nagyobb összeget lehet a lakásra fordítani.

Melyik szolgáltató melyik termékét érdemes választani? Jelenleg négy szolgáltató kínál lakástakarék pénztári szerződéseket. Ezen szolgáltatók időszakos akciókat hirdetnek, illetve közvetítők saját hatáskörben is kapcsolhatnak egyedi akciót a lakástakarék szerződés(ek)hez. Ezért nem csak a lakástakarék-pénztáraknál érdemes érdeklődni a feltételekről, hanem közvetítők ajánlatait is fontos szem előtt tartani a legmegfelelőbb termék kiválasztásához.

Hogyan működik a lakástakarék?

A lakástakarék egy megtakarítási lehetőség, amit elsősorban lakásvásárlásra, felújításra, bővítésre vagy átalakításra használhatunk fel. A havi rendszeres befizetésekhez nem csak betéti kamatot kapunk, hanemaz állam is hozzáteszi a befizetett összeg 30%-át pluszban. Amikor lejár a megtakarítási időszak, a befizetett összeg, az állami támogatás és a kamatok mellé akár hitelt is felvehetünk kedvező kamatok mellett.

A lakástakarék szolgáltatás az állami támogatás miatt szigorúan szabályozott, így kötöttségekkel is szembesülünk. Jelenleg öt futamidő közül lehet választani, ahol a legrövidebb befizetési idő 4 év, míg a leghosszabb 10 év.

Négy fő szolgáltatónál választhatunk lakástakarék megtakarításokat: Aegon Lakástakarék, Erste Lakástakarék, Fundamenta Lakáskassza és OTP Lakástakarék. Előfordulhat, hogy más banknál is felajánlanak számunkra lakástakarékot; ilyenkor a négy szolgáltató közül az egyikkel fogunk végső soron szerződni.

A havi megtakarítás segít a takarékoskodásban és hosszabb idő alatt nagyobb összeget is fel tudunk halmozni. A lakástakaréknál a legkisebb havi összeg, amit félre kell tennünk néhány ezer forint, míg a legnagyobb, amire állami támogatást kaphatunk, 20 000 forint. A lakástakarék kamata alacsony, de ne tévesszen meg az alacsony kamat, a lakástakarék erőssége az állami támogatás. Ezzel a kiegészítéssel az éves hozamunk (EBKM) – állami garancia mellett – bőven 10 százalék fölött is lehet akár.

Szerződő

A szerződő az, aki a lakástakarék szerződést megköti, és annak fizetését vállalja. Kötheti a saját javára, de kötheti más családtagja számára is, akit ez esetben megjelölhet kedvezményezettnek. Egy szerződésen csak 1 szerződő, és 1 kedvezményezett lehet. Amennyiben a szerződésen van jelölve kedvezményezett, úgy a megtakarítási időszak végén a kiutaláskor kizárólag a kedvezményezett döntheti el, pontosan milyen célra és kinek a lakására költi az összeget.

Viszont a kiutalás előtt, a megtakarítási időszak alatt kizárólag a szerződő rendelkezik a lakástakarék felett. Ez azt jelenti, hogy akár fel is mondhatja, módosíthatja bármilyen tulajdonságát, és még a kedvezményezett személyét is megváltoztathatja.

Kapcsolódó cikkek

Mindent visz a lakástakarék – Így esik be több támogatás a számládra!

Mi a buktató, ha kiskorúnak kötsz lakástakarékot?

Társasházban laksz? Ezért érdemes lakógyűlésre járni!

Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!