Kifizethetem-e hamarabb a hitelt?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A futamidő lejárta előtt lehet részösszeget a hitelbe fizetni (előtörlesztés/részleges előtörlesztés), vagy teljes egészében kifizetni (végtörlesztés/teljes előtörlesztés). Az előtörlesztéseknél díjat számolnak fel a bankok, de jogszabály biztosít díjmentes lehetőséget is, bizonyos feltételek esetén. Ezek közé tartozik például a fogyasztóbarát lakáshitel is. Ha ezek a feltételek nem állnak fenn, akkor jellemzően 1-2%-os díj mellett fizethetjük vissza a hitelünket. Részleges előtörlesztéskor alapesetben a törlesztőrészlet csökken, de kérhetjük, hogy változatlan törlesztőrészlet mellett a futamidő csökkenjen.

Kapcsolódó fogalmak

Előtörlesztés

A hitel visszafizetése során az esedékes törlesztőrészleten kívül lehetőséged van a bank részére előre teljesíteni törlesztést, ami a tőketartozásod csökkenti. Előtörlesztésnél a fennálló tartozásod csak egy részét csökkented. Az előtörlesztéssel jelentős pénzügyi előnyöd keletkezik, ugyanis összességében kevesebb kamatot fizetsz vissza.

Végtörlesztés

A hitel visszafizetése során az esedékes törlesztőrészleten kívül lehetőséged van a bank részére előre teljesíteni törlesztést, ami a tőketartozásod csökkenti. Végtörlesztésnél a teljes fennálló tartozást rendezed, ami a hitel megszűnésével jár. Az végtörlesztéssel jelentős pénzügyi előnyöd keletkezik, ugyanis összességében kevesebb kamatot fizetsz vissza.

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!