Kinek a javára köthető szerződés, ki lehet kedvezményezett?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A lakás-előtakarékoskodó jogosult kedvezményezett megjelölésére, mely személyek a következők lehetnek:

  • A lakás-előtakarékoskodó közeli hozzátartozója: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.
  • A gyám, eseti gondnok, alapítvány, természetes személy, egyesület, egyházi jogi személy és helyi önkormányzat is köthet szerződést a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek, mint kedvezményezett javára, életkezdésének elősegítése céljából.


Kapcsolódó fogalmak

Kedvezményezett

Közeli hozzátartozó

A lakáscélra fordítható állami támogatás megtöbbszörözhető, ha valamelyik egyeneságbeli rokonod jelölöd meg kedvezményezettként. Ez pedig lehet a szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is), nagyszülő, gyermek ((örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek), unoka, testvér (mostohatestvér is), házastárs. A lakástakarék szerződés kedvezményezettje jogosult felhasználni a lakástakarékban összegyűjtött pénzt. Amennyiben egy szerződésen nem jelöltek meg kedvezményezettet, úgy maga a szerződő az. Egy személy (aki lehet 18 éven aluli is) kizárólag egy lakástakarék szerződésben lehet kedvezményezett. Kedvezményezett csak a szerződő fél közeli hozzátartozója lehet. Közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!