Lakáshitel önerő nélkül – mikor nem szükséges önerő a lakáshitelhez?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Az önerő jelenti azt az összeget, amelyet saját magunknak kell megfizetni az ingatlan megvásárlásakor, és nem fedezhető hitelből. Az önerő tehát a rendelkezésünkre álló pénz – akár egy éppen lejáró lakástakarékból –, amelyet a vételár részeként fizetünk ki. Ezt tudjuk „kipótolni” lakáshitellel.

Fő szabályok

A legfőbb szabály, hogy a lakáshitelünk összege nem lehet nagyobb, mint a felajánlott ingatlanok értékének 80%-a. Tehát minimum az ingatlan értékének 20%-a az, ami önerőből biztosítani kell, amellett, hogy a hitel indulásakor az egyéb kiadásokra is gondolni szükséges (ügyvéd, banki költségek, visszterhes vagyonszerzési illeték). Arra senkit sem buzdítanánk, hogy önerő nélkül gondolkodjon a lakáshitelben, viszont néhány gyakorlati lehetőség mégis adódik, ha nincs meg a bank által elvárt megtakarítás. Azt viszont ne feledjük, hogy az aktív KHR státusz minden esetben automatikusan kizáró tényező a bankoknál!

Önerő nélküli hitelvétel lehetőségei

Induló tőke hiányában megoldás lehet a kiegészítő fedezet bevonása, ami lényegében azt jelenti, hogy nem egy, hanem két ingatlanra is bejegyzésre kerül a jelzálogjog (például a megvásárolandó, és a szülői lakásra). Azonban ekkor is megfelelő hitelképességgel kell rendelkeznünk: az igazolt jövedelemnek meg kell felelnie a bank elvárásainak és a kiválasztott ingatlannak is megfelelő értékűnek kell lennie. Előfordulhat még ekkor is, hogy túl kockázatosnak találja a bank az ügyletet és nem adja meg a kívánt hitelösszeget.

Amennyiben minden kötél szakad, az önerő származhat egy másik hitelből is, például egy fedezet bevonását nem igénylő személyi kölcsönből. Azt tartsuk szem előtt, hogy a bank a KHR lista révén minden hitelünkről tud, így átverni nem tudjuk. Viszont a pénzintézet alapvetően azt vizsgálj meg, hogy belefér-e a jövedelmünkbe a hitelek együttes törlesztése (JTM korlát), és amennyiben ennek megfelelünk kiváltható az önerő hitellel. Azonban ezzel jelentős kockázatot vállalunk fel, így érdemes jól átgondolni, mielőtt több hitelbe is beleugranánk.

Az önerő hiányában inkább ajánlatos minél hamarabb félretenni a lakáscél megvalósítására. Erre a lakástakarék a legalkalmasabb, hiszen itt a saját befizetésünk mellé 30%-os állami támogatás is jár (maximum 72 ezer forint évente). A lakástakarékok nyújtotta speciális hitelforma, az áthidaló kölcsön is jó megoldás lehet, mert ez esetben már a lakástakarék nyitásakor hozzá lehet jutni a teljes szerződéses összeghez. Ezen kívül a CSOK teljes mértékben beszámítható önerőként, amennyiben már a meglévő gyermekek után járó támogatást vesszük igénybe. Ez azonban inkább csak könnyebbséget jelent, mert valamennyi készpénzes megtakarítás így is szükséges lehet ahhoz, hogy a foglalót (és egyéb költségeket) teljesíteni lehessen a vásárláskor.


A következő kalkulátorral le is ellenőrizhető, hogy mennyi önerőt lehet összegyűjteni a lakástakarékkal. A Bankmonitor segít megtalálni a legjobb ajánlatot, emellett a szerződés megkötésében is segítséget nyújt!


Kapcsolódó fogalmak

Állami támogatás (lakáshitel)

Az állami költségvetésből nyújtott forrást jelent, amit adott célra, meghatározott feltételek mellett tudsz felhasználni. Klasszikusan a lakástakarék sorolható ide, ahol a lakáscélú felhasználásra minden befizetés után 30%-os (évente maximum 72 ezer forintos) támogatás jár alanyi jogon. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) esetében is állami támogatás jár, aminek a vállalt vagy meglévő gyermekek számától és a felhasználási céltól függően 600 ezertől 10 millió forintig terjed az összege. A kamattámogatott hitelek is ide tartoznak, ahol a kamat egy részétől mentesül az adós, azaz kedvezőbb törlesztőrészletet fizethet.

Áthidaló kölcsön

Speciális lakástakarékkal kombinált hitel konstrukciót jelent, ahol úgy indíthatod el a lakástakarékot, hogy nem kell kivárni a megtakarítási időszak végét (minimum 4 év), hanem rögtön hozzájuthatsz a teljes szerződéses összeghez (saját befizetés + betéti kamat + állami támogatás + lakáskölcsön).

Önerő

Azt az összeget jelenti, amelyet saját magunknak kell megfizetni az ingatlan megvásárlásakor, és nem fedezhető hitelből. Maximum az ingatlan 80%-áig kaphatunk hitelt, így a fennmaradó részt a saját megtakarításunkból szükséges előteremtenünk.

Lakástakarék

A lakástakarék évi 30%-os állami támogatással (maximum évi 72 ezer Ft-tal) elérhető lakáscélú megtakarítás, melyhez opcionálisan kedvezményes hitel is társul. Minden magyar adószámmal rendelkező magánszemély (és társasház) igénybe veheti jövedelemtől függetlenül.

Hitelfedezeti mutató

A hitelösszeg és az ingatlan fedezet arányát hitelfedezeti mutatónak nevezzük. A felvehető kölcsönösszeg lakáshitel esetén a fedezetül felajánlott ingatlan értékének maximum a 80%-a lehet. Amennyiben több ingatlan is fel tudsz ajánlani, úgy a fedezetek értéke összeadódik. Euróban vagy más devizában felvett kölcsön esetén a hitelfedezeti mutató alacsonyabb, nem haladhatja meg az 50%, illetve a 35%-ot.

Fedezet

A hitel biztosítékául szolgáló ingatlan, amelyre a bank jelzálogjogot jegyez be. Amennyiben nem törlesztenéd a hiteltartozást a bank az ingatlan értékesítésével tudja visszaszerezni a hitel összegét (vagy egy részét).

Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató

Legfeljebb 5 éves futamidő és 400 ezer forint alatti jövedelem esetén a havonta törlesztésre fordítható összeg a jövedelem 50%-a, 400 ezer forint, vagy ezt meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-a.

400 ezer forint alatti jövedelem és legalább 6 éves futamidő mellett a havonta törlesztésre fordítható összeg legfeljebb 3 éves kamatperiódus esetén a jövedelem 25%-a, 5 éves kamatperiódus esetén 35%-a, legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozás esetén 50%-a.

400 ezer forintot elérő vagy meghaladó jövedelem és legalább 6 éves futamidő mellett a havonta törlesztésre fordítható összeg legfeljebb 3 éves kamatperiódus esetén a jövedelem 30%-a, 5 éves kamatperiódus esetén 40%-a, legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozás esetén 60%-a.


Kapcsolódó tartalmak

Lakásvásárlás önerő nélkül? Mutatjuk, hogy lépheted meg!

Ezt a 8 állami kedvezményt veheted igénybe a lakásvásárláshoz

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!