Lineáris (egyenletes) törlesztés

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Olyan törlesztési módot jelent, mikor a törlesztőrészlet tőke visszafizetés része állandó, egyenletes összegben történik, míg kamat része folyamatosan csökkenő. Tehát a futamidő elején magasabbak a törlesztőrészletek nagysága, mint a végén. A jelzáloghitelek mára csak elvétve használt formája, leginkább az annuitásos konstrukciókat kínálják a bankok.

Kapcsolódó fogalmak

Egyenletes törlesztés (annuitás)

Egyenletes, vagyis annuitásos törlesztés esetében az adott kamatperióduson belül mindig azonos összegű törlesztőrészletet kell fizetned. Az annuitásos visszafizetésből adódóan a hitel futamideje során egyre csökkenő arányban fizeted a kamatot és egyre növekszik a visszafizetett tőke nagysága.

Jelzáloghitel

Szabad felhasználású- vagy lakáscélú hitel fedezeteként a bank jelzálogjogot jegyez be a hitel biztosítékául szolgáló ingatlanra, ezért hívjuk jelzáloghitelnek. A fedezetnek hála az adós kedvezőbb feltételek mellett, olcsóbban kap hitelt, míg a bank csökkenti az adós esetleges nem fizetéséből eredő kockázatát. Amennyiben az adós nem szerződésszerűen törleszti a felvett hitelt, akkor a bank érvényesítheti a fedezetet (eladhatja az ingatlant).

Törlesztőrészlet

A bank bizonyos mértékű kamatot számít fel a lakáshitelre, ezt pedig a futamidő alatt fizetjük ki maradéktalanul. A leggyakoribb hitelek ma az annuitásosak, ami azt jelenti, hogy a futamidő alatt egyenlő részletekben törlesztünk. A futamidő elején a törlesztőrészleten belül nagyobb részt képvisel a kamat, mint a tőke visszafizetése. Idővel viszont ez éppen az ellenkezőjére fog fordulni.

Kapcsolódó cikkek

Fizetek rendesen a hitelem után, de miért nem csökken a tartozás?

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!