Mi a különbség két lakástakarék közt?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A legfőbb tulajdonságok, amelyek alapján meg tudod különböztetni a lakástakarékokat:

  1. Hozam, EBKM nagysága;
  2. Összegyűjthető pénz összege;
  3. Megtakarítási idő hossza;
  4. Számlanyitási díj összege, számlanyitási díj akció feltételei
  5. Felvehető lakáskölcsön kondíciói (THM);
  6. Havi megtakarítás

Az LTP megtakarítások kiválasztásánál általában két vezérlőelv jöhet számításba: vagy az állami támogatás által elérhető biztos hozamot érdemes maximalizálni, vagy minél magasabb ingatlanra fordítható összeget elérni.

Az első esetben az EBKM (egységes betéti kamatmutató) segít összehasonlítani lakástakarékpénztárakkal elérhető hozamokat. Könnyen felismerhető az összefüggés: minél rövidebb LTP-t választasz, annál magasabb lesz a vele elérhető EBKM. Ilyenkor az LTP-hez tartozó hitelre természetesen nincs szükséged.

Amennyiben a legmagasabb ingatlanra költhető összeget szeretnéd maximalizálni, már szükséged lesz a LTP hitel lábára is. Az LTP hiteleit pedig a THM (teljes hiteldíj mutató) segítségével hasonlítható össze.

Megtakarítást öt időtávra köthetünk: 4, 5, 6, 8 vagy 10 évre. Minél hosszabb ideig teszünk félre összességében, annál több pénzünk gyűlik majd össze és annál több hitelt is vehetünk fel. De érdemes odafigyelni, hogy egyes szolgáltatók között néhány hónapnyi eltérés tapasztalható. Ez az EBKM-et és az LTP-vel elérhető maximális ingatlanra fordítható összeget is befolyásolja, így érdemes figyelmesnek lenni.

A futamidő mellett természetesen az is fontos, hogy mennyi pénzt teszünk félre havonta. A megtakarítás minimum összege szolgáltatótól függ (általában pár ezer forinttól köthető), míg a maximális összeg húszezer forintnál van, ha állami támogatást is szeretnénk kapni. Viszont több szerződést kötve az állami támogatás is többszörözhető.


A következő kalkulátor segítségével le is ellenőrizhető, hogy mennyi lakáscélra használható összeg jön össze a lakástakarékkal. Emellett a Bankmonitor segít kiválasztani a legjobbat és a szerződés megkötésében is segít!

Kapcsolódó fogalmak

EBKM

Az Egységes Betéti Kamatláb Mutató, a lakástakarékpénztári megtakarítás garantált, átlagos éves hozamát mutatja meg. A mutató kiszámítása során figyelembe veszik a havi befizetéseket, az állami támogatást és a betéti kamatot, valamint az egyszeri számlanyitási és a havi számlavezetési díjat is. A mutató magasabb értéke jobb megtakarítást és befektetést jelez. Például egy 4 éves szerződésnél 10% fölötti a garantált éves hozam, míg egy 10 évesnél 4,5% körüli.

Futamidő (lakástakarék)

A lakástakarék legrövidebb megtakarítási ideje 4 év, míg a leghosszabb 10 év. A megtakarítás futamideje egy szerződésmódosítással tetszőlegesen csökkenthető vagy növelhető. A megtakarítási időszak alatt kell teljesíteni a vállalt havi befizetéseket. A lakástakarékban összegyűjtött pénzt a megtakarítási időszak lejártát követő 2 hónapos kiutalási időszak vége után lehet felhasználni.

Befizetés

Egy lakástakarék szerződés esetén a havi befizetés értéke pár ezer forinttól indul, míg a maximális összege 20 ezer forint. Ugyanakkor közeli hozzátartozók bevonásával ezt növelheted, amivel az állami támogatás is a többszörösére nő. A befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár, a támogatás felső határa évi 72 ezer forint, melyet havi 20 ezer forintos megtakarítással tudsz teljes egészében kihasználni. Az állami támogatás mellett 0,1-3%-os betéti kamatot is jóváírnak a befizetések után. A legrövidebb megtakarítási időtáv 4 év, míg a leghosszabb 10 év.

Állami támogatás (lakástakarék)

Az érvényben lévő szabályozás értelmében az adott évben teljesített befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár. Az állami támogatás éves maximuma 72 ezer Ft, melyet havi 20 ezer Ft-os (éves 240 ezer Ft-os) befizetésnél érsz el. Mindez nem jelenti azt, hogy havi 20 ezer Ft-nál többet nem takaríthatsz meg, de ehhez több szerződést kell kötnöd (több kedvezményezettre van szükség).

Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!