Osztatlan közös tulajdon

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
(Mi az osztatlan közös tulajdon? szócikkből átirányítva)

Az osztatlan közös ingatlannak, vagy ingatlan résznek több tulajdonosa van, mindenki bizonyos arányban tulajdonos. Ők az ingatlan közös, valamint az elkülönült saját részeket használhatják. Osztatlan közös ingatlan esetében feltétlenül szükséges egy ügyvéd előtt készített, minden tulajdonos által aláírt megállapodás (használati megosztásnak hívják), amely vázrajzot is tartalmaz. A vázrajz ábrázolja, hogy a teljes egész ingatlan melyik részét melyik tulajdonos használja. Ez azért is szükséges, mert így csak azt a részt fogják hitellel terhelni, amelyik a hitelfelvétellel érintett.

Kapcsolódó fogalmak

Hogyan vegyünk fel lakáshitelt?

Hitelfelvétel előtt

Amennyiben ingatlan vásárláshoz mindenképpen hitelre van szükséged, akkor döntések sorozata előtt állsz. Először el kell döntened, hogy melyik lehetőséget választod:

  • mielőtt kiválasztod az ingatlant, kérhetsz előbírálatot a banktól, melynek keretén belül előre megtudhatod, hogy mekkora hitelre vagy jogosult,
  • vagy kiválaszthatod a megfelelő ingatlant, és utána fordulsz a bankhoz hitelbírálatért.

Ha eldöntötted melyik lehetőséged választod, akkor megint két út előtt állsz:

  • vagy saját magad fordulsz a különböző bankokhoz, és összehasonlítod az ajánlatokat,
  • vagy hitelszakértő segítségét veszed igénybe.

Hitelfelvételkor

Fontos, hogy a végleges adásvételi szerződést akkor érdemes megkötnöd, ha már tudod, hogy melyik banknál igényelsz hitelt. A bankoknál több ajánlat közül választhatsz, amelyek kapcsán az alábbi kérdések merülnek fel:

  • igénybe tudsz, illetve szeretnél-e venni állami támogatást a hitelhez?
  • milyen kamatperiódust válassz?


Jelzáloghitel

Szabad felhasználású- vagy lakáscélú hitel fedezeteként a bank jelzálogjogot jegyez be a hitel biztosítékául szolgáló ingatlanra, ezért hívjuk jelzáloghitelnek. A fedezetnek hála az adós kedvezőbb feltételek mellett, olcsóbban kap hitelt, míg a bank csökkenti az adós esetleges nem fizetéséből eredő kockázatát. Amennyiben az adós nem szerződésszerűen törleszti a felvett hitelt, akkor a bank érvényesítheti a fedezetet (eladhatja az ingatlant).


Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!