Mi történik akkor, ha idő előtt megszüntetjük a szerződést?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A szerződés bármikor felmondható, és a befizetett pénz és a betéti kamatok is járnak ilyenkor. Amennyiben a szerződés megtakarítási ideje elérte legalább a 4 évet, és lakáscélra kerül felhasználásra, akkor még az állami támogatás is jár. Ha ennél hamarabb történik meg a kifizetés, vagy nem lakáscélú a felhasználás, akkor az előbb említett befizetésekhez és a betéti kamathoz lehet hozzájutni.

Kapcsolódó fogalmak

Befizetés

Egy lakástakarék szerződés esetén a havi befizetés értéke pár ezer forinttól indul, míg a maximális összege 20 ezer forint. Ugyanakkor közeli hozzátartozók bevonásával ezt növelheted, amivel az állami támogatás is a többszörösére nő. A befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár, a támogatás felső határa évi 72 ezer forint, melyet havi 20 ezer forintos megtakarítással tudsz teljes egészében kihasználni. Az állami támogatás mellett 0,1-3%-os betéti kamatot is jóváírnak a befizetések után. A legrövidebb megtakarítási időtáv 4 év, míg a leghosszabb 10 év.

Betéti kamat

A lakástakarékban összegyűjtött megtakarítások után 0,1-3%-os betéti kamat jár. A betéti kamatot nemcsak a saját befizetésre, hanem az állami támogatásra is megkapod.

Állami támogatás (lakástakarék)

Az érvényben lévő szabályozás értelmében az adott évben teljesített befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár. Az állami támogatás éves maximuma 72 ezer Ft, melyet havi 20 ezer Ft-os (éves 240 ezer Ft-os) befizetésnél érsz el. Mindez nem jelenti azt, hogy havi 20 ezer Ft-nál többet nem takaríthatsz meg, de ehhez több szerződést kell kötnöd (több kedvezményezettre van szükség).

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!