Milyen esetekben kérhető a törlesztőrészlet szüneteltetése?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Az első gyermek születésekor kérhetik a törlesztőrészlet 3 éves szüneteltetését. Ezen idő alatt semmit nem kell fizetni a hitelre (még kezességvállalási díjat sem). Fontos azonban, hogy ez nem automatikus, mindenképp be kell adnunk erre vonatkozó kérelmünket a bankhoz. Az első gyermek születésekor a törlesztési kötelezettség felfüggesztésének időtartama nem számít bele a futamidőbe, azaz 3 évvel kitolódik a hitel lejárata.

A második baba érkezésekor is igényelhető a törlesztés szüneteltetése 3 évre. Ha az első szüneteltetési időszakban születik meg a második gyermekünk és azonnal kérjük az újabb felfüggesztést, akkor az újabb 3 év a kérelem beadásától indul, azaz nem adódik össze az előzővel. Ugyanakkor a szüneteltetés iránti kérelmet beadhatod az első 3 éves időszak lejáratát követően is. A második szüneteltetési időszak beleszámít a futamidőbe, vagyis nem tolódik ki a kölcsön lejárata.

Fontos, hogy a hitel futamideje alatt született második gyermek születési időpontjától függetlenül kérhetjük a törlesztőrészlet szüneteltetését (azaz a második gyermeknek nem szükséges a futamidő első 5 évében születnie ahhoz, hogy törlesztőrészlet szüneteltetést kérhessünk).

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!