Minek kell megfelelni, hogy megkapjam a CSOK-ot?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A CSOK személyi feltételei

Amennyiben az élettársak nem közös gyermekeik után igénylik a támogatást, akkor külön-külön ki kell számolniuk, hogy saját gyermekeik után mekkora összegre jogosultak, és a kettő közül a magasabbat vehetik fel. Ha közös gyermek is van, akkor őt e számítás során csak az egyik szülő veheti figyelembe. Házasoknál nincs ilyen szabály, azaz a két fél előző kapcsolatából született gyermekek száma összeadódik.

Gyermek

A támogatást meglévő, vagy vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év áll rendelkezésre, míg két gyermek megszületésére 8 év. Használt lakás vásárlása és bővítése esetén maximum 2 gyermek vállalása lehetséges. Új lakás vásárlása és építése esetén azonban 3 gyermek is vállalható. Ekkor egységesen 10 év áll rendelkezésre a vállalt gyermek(ek) teljesítésére a meglévő gyermekek számától függetlenül.

OEP és NAV

A CSOK igényléshez szükséges 30 napnál nem régebbi NAV köztartozás mentességet igazoló dokumentum, illetve legalább 180 napos (10 millió Ft-os CSOK esetében 2 éves) folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás. Az előírt egészségbiztosítási időtartamba a külföldi TB is beleszámít, de az igényléskor már a magyar TB jogosultság fennállása szükséges.

Életkor

Meglévő gyermekek után igényelt támogatásra nincs életkori korlát. A jövőben születendő gyermek(ek)re igényelt CSOK-hoz házastársi kapcsolat szükséges, és a házastársak legalább egyike az igényléskor nem töltheti be a 40. életévét.

Eladó-Vevő

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénylésekor az egyik fő szempont, hogy az eladó és a vevő egymás közeli hozzátartozói vagy élettársak nem lehetnek. Közeli hozzátartozónak számít a szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér és a házastárs.

Büntetlen előélet

Az igénylők egyike sem lehet büntetett előéletű, és ezt Erkölcsi bizonyítvánnyal szükséges igazolni.

A CSOK ingatlan feltételei:

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény felhasználható:

  • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, VAGY
  • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához, VAGY
  • használt lakás vásárlásához VAGY
  • meglévő ingatlan bővítéséhez,

amennyiben az ingatlan megfelel az alábbiaknak:

  • 12 m2-es szobával, fürdővel, WC-vel,
  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtéssel rendelkezik, valamint
  • a szennyvízelvezetés, amennyiben nem közműves, akkor egyedileg megoldott, továbbá
  • ha nincs közműves ivóvíz, akkor legalább ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Maximális vételár

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. júliusa óta igényelhető használt lakás vásárlására is, de ebben az esetben az ingatlannak meg kell felelnie a szabályozásban foglalt maximális vételárnak, amely maximum 35 000 000 Ft lehet.

Ingatlantulajdonhoz kapcsoló feltételek

A CSOK-os ingatlanban főszabály szerint kizárólag az igénylők szerezhetnek tulajdont kivéve, ha szülő elhalálozása esetén a gyermek öröklés útján szerez tulajdont. Továbbá házastársak, élettársak esetén az ingatlanban mindkét félnek tulajdont kell szereznie.

A CSOK-os ingatlanon kívül az igénylőknek bármennyi ingatlanjuk lehet.

5 éven belül eladott ingatlan

Új lakás vásárlása és építése esetén nem vizsgálják, hogy volt-e az igénylőknek 5 éven belül eladott ingatlana.

Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát fel kell használni a CSOK-os ingatlanhoz.

Lakásbiztosítás

Az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be a vissza nem térítendő támogatás fejében, és erre az időszakra az érintett ingatlanra lakásbiztosítást is kötelező kötni.

A következő kalkulátorral leellenőrizhető, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra, illetve az is, hogy mennyi állami támogatást kaphatunk!

CSOK kalkulátor

Kíváncsi vagy mennyi CSOK-ot kaphatsz? Kalkulálj!

CSOK kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!