Mitől függ a hitel összege?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A hitel összegét alapvetően a kiválasztott ingatlanra értéke, és a hitelképességi vizsgálat dönti el, ahol figyelembe veszik az ügyfél jövedelmét, egyéb hitelkiadásait.

Ingatlannal kapcsolatos elvárások

A jelzáloghitel esetében egyrészt a felajánlott ingatlan értékétől függ, hogy milyen összegű kölcsönt kaphatunk. Ehhez minden esetben értékbecslést végeznek, amely során megállapítják az ingatlan forgalmi értékét és hitelbiztosítéki értékét. A kölcsön maximális összege a jelenlegi szabályozás (hitelfedezeti mutató) szerint nem lehet több, mint a forgalmi érték 80%-a (egyes államilag támogatott hiteleknél 75%-a).

Az ingatlan típusára, szerkezetére, minimális értékére vonatkozóan is vannak elvárások a bankok részéről. A legszéleskörűbben a családi házat, lakást, az építési telket, üdülőt fogadják el fedezetként. A rossz állapotú, nagyon alacsony értékű ingatlant a bank nem hitelez meg, a forgalmi értéknek jellemzően legalább a 4-5 millió forintos szintet el kell érnie, amit az értékbecslő állapít meg. Ezen kívül a vegyes falazatú, vagy vályog ingatlant is csak néhány pénzintézet hitelez meg. Az ingatlanon lehet haszonélvezeti, özvegyi jog, de az érintetteket szintén be kell vonni a hitelbe.

Jövedelemmel kapcsolatos elvárások

Minden esetben jövedelem vizsgálatot végeznek az adósokra, adóstársakra, amely során figyelembe veszik a keresőképesek számát és a háztartás létszámát, kiadásait, egyéb fennálló hiteleit is. A jövedelem típusára is tekintettel vannak a bankok. Vannak olyan jövedelmek amit teljes mértékben ún. elsődleges jövedelemként elfogadnak, míg van amit csak kiegészítő jövedelemként, ráadásul ebben az egyes pénzintézetek gyakorlata sem egységes. A lehetséges törlesztő nagyságában mértékadó a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, amely alapján az összes törlesztés nem haladhatja meg a háztartás jövedelmének 50%-át, viszont ha legalább 400 000 Ft az összes jövedelmük, akkor pedig a 60%-át. Azonban a bankok ma még ennél szigorúbbak, és jellemzően a jövedelem 30-40%-ig engedik a havi törlesztési terheket.

A következő hitelkalkulátorral könnyen ki lehet deríteni, hogy melyik az élethelyzetünknek legmegfelelőbb lakáshitel! Ráadásul a Bankmonitor szakértői a teljes ügyintézésben segítenek!

Kapcsolódó fogalmak

Adós

Adós az, aki a kölcsönt igényli, szerződést aláírja, és akinek a kölcsönt vissza kell fizetni. Ha az adós jövedelme egymagában nem elegendő, akkor adóstárs bevonására is szükséges lehet.

Adóstárs

Adóstárs jellemzően az adós házas-, élettársa, családtagja. Bizonyos esetekben kötelezően kerül bevonásra, például a házas-, élettárs, vagy akár az ingatlanon haszonélvezettel, özvegyi joggal rendelkező személy. Adóstárs szükséges lehet abban az esetben is, ha az adósnak nincs elegendő igazolható jövedelme. A hitel visszafizetésére az adós és adóstárs is köteles, és teljes vagyonukkal felelnek.

Forgalmi érték, piaci érték

Az ingatlan forgalmi, vagy piaci értéke jelenti azt az összeget amennyiért az ingatlant adott időpontban értékesíteni tudnád. A forgalmi értéket alapvetően az ingatlan paraméterei (például az ingatlan elhelyezkedése, szerkezete, állapota) és az ingatlanpiaci kereslet-kínálat határozza meg. A banki hitelezési gyakorlatban az értékbecslő gyakran a tényleges vételár alá teszi a piaci értéket.

Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató

Legfeljebb 5 éves futamidő és 400 ezer forint alatti jövedelem esetén a havonta törlesztésre fordítható összeg a jövedelem 50%-a, 400 ezer forint, vagy ezt meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-a.

400 ezer forint alatti jövedelem és legalább 6 éves futamidő mellett a havonta törlesztésre fordítható összeg legfeljebb 3 éves kamatperiódus esetén a jövedelem 25%-a, 5 éves kamatperiódus esetén 35%-a, legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozás esetén 50%-a.

400 ezer forintot elérő vagy meghaladó jövedelem és legalább 6 éves futamidő mellett a havonta törlesztésre fordítható összeg legfeljebb 3 éves kamatperiódus esetén a jövedelem 30%-a, 5 éves kamatperiódus esetén 40%-a, legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozás esetén 60%-a.


Hitelbiztosítéki érték

A hitelbiztosítéki érték az értékbecslés során megállapított forgalmi, azaz piaci értékből számított csökkentett érték. Jellemzően a forgalmi érték 80-85%-a, de erősen függ az adott ingatlan elhelyezkedésétől, szerkezetétől, állapotától. Többek között ebből az értékből állapítják meg az adható kölcsönösszeget, amely azonban nem lehet több a jelenlegi szabályok szerint, mint a forgalmi érték 80%-a. Valamint ebből számítják ki azt a minimális összeget, amely alatt a bank nem árverezheti el az ingatlant, amennyiben nem fizet az adós.

Ingatlanfedezet

A hitelhez elfogadható ingatlan Magyarországon lévő, forgalomképes, per-, teher- és igénymentes ingatlan lehet. Alapvetően magánszemély tulajdonában lévő ingatlant lehet jelzáloghitel mögé fedezetként befogadni.

A fedezet típusa szerint általában az alábbi ingatlanok fogadhatók el fedezetként:

 • Családi ház, sorház, ikerház
 • Társasházi lakás
 • Hétvégi ház, üdülő
 • Vegyes funkciójú ingatlan, abban az esetben, ha a lakófunkció alkotja a nagyobb részt
 • Építési telek
 • Termőföld
 • Tanya
 • Garázs (kiegészítő fedezetként)

Fedezetként többnyire NEM elfogadható ingatlanok:

 • Műhely
 • Kiskereskedelmi és vendéglátó egység
 • Gazdasági épület
 • Szőlő, gyümölcsös
 • Erdő

Kapcsolódó cikkek

Egy emberen is elcsúszhat a lakásvásárlás, na ő az értékbecslő!

Figyelem! Ezt tedd, hogy ne ússzon el a hitelfelvétel!

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!