Mit mutat meg a THM (Teljes Hiteldíj Mutató)?

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből
A Teljes Hiteldíj Mutató számítási képlete

A THM egy százalékos formában kifejezett érték, amely megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez. Számítását illetően tartalmaznia kell a kamat és az esetleges kezelési költségen túl az értékbecslés (építésnél a helyszíni szemle) díját, számlavezetés költségeit (amennyiben a bank előírja a számlavezetést), hitelközvetítőnek – ha van ilyen – fizetett díjat, jelzálogjog bejegyzés földhivatali díját, hitelfedezeti biztosítás díját (amennyiben ilyenek felmerülnek).

Nem tartalmazza az futamidő során felmerülő módosítások díját (pl. futamidő hosszabbítás), késedelmi kamatot, egyéb, késedelmes törlesztésből eredő költségeket, közjegyzői díjat, valamint a lakásbiztosítás díját, továbbá nem tükrözi a kamat változásának kockázatát.


A következő hitelkalkulátorral könnyen ki lehet deríteni, hogy melyik az élethelyzetünknek legmegfelelőbb lakáshitel! Ráadásul a Bankmonitor szakértői a teljes ügyintézésben segítenek!

Kapcsolódó fogalmak

Értékbecslés

A jelzáloghitel ügyintézése során minden esetben megtörténik az értékbecslés, amit a bank rendel meg. Az értékbecslés a során az általad fedezetként felkínált ingatlan forgalmi, vagyis a reális eladási értékét állapítja meg a bank, ami azért nagyon fontos, mert behatárolja, hogy mekkora hitelt kaphatsz. A független értékbecslő számos paramétert (például az ingatlan elhelyezkedése, szerkezete, állapota) figyelembe vesz, és ezek alapján készíti el a becslését az ingatlan piaci értékére.

Hitelfedezeti biztosítás

A hitelfedezeti biztosítás abban az esetben nyújt fedezetet, ha halál, vagy rokkantság esetén a hitel törlesztőrészleteit nem tudnád fizetni (de kiterjedhet tartós táppénz, munkanélküliség esetére is). Ekkor a biztosító a biztosítási összeg erejéig előtörleszti a hitelt. Bizonyos esetekben (adóstárs hiánya, egykeresős család, adott életkor fölött) a bank kötelezővé is teheti a biztosítás megkötését.

Jelzálogbejegyzés

A bank a hitel biztosítékául szolgáló ingatlanra jelzálogjogot jegyez be. Amennyiben az adós nem szerződésszerűen törleszti a felvett hitelt, akkor a bank érvényesítheti a fedezetet (eladhatja az ingatlant).

Kamatkockázat

A futamidő során kamatfordulókor nőhet vagy csökkenhet a hitel kamata, így törlesztőrészlete. Lakáshitel felvételekor ezért kritikus kérdés a megfelelő kamatperiódus kiválasztása. A gyakran változó kamatozású hitelek olcsóak, a pozitív és negatív piaci folyamatokat is egyaránt gyorsan lekövetik, ezért a törlesztőrészlet nagy mozgásnak van kitéve, a havi kiadás nehezen tervezhető. A hosszú időre rögzített kamatozás előnye a kiszámíthatóság, amiért cserébe drágább is, mint a gyakran változó társa.

Lakásbiztosítás

Klasszikus vagyonbiztosítás, ami a lakásban keletkezett károk után fizet. Jelzáloghitelek esetén a bankok ragaszkodnak hozzá, hiszen egy-egy elemi kár meg is semmisítheti a hitel fedezetül felajánlott ingatlant.

THM

A teljes hiteldíj mutató rövidítése, ami egy százalékos formában kifejezett érték, és megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez. Nagyon sok költséget tartalmaz, viszont vannak olyan tételek, amit nem (pl. szerződésmódosítás díja). Minél nagyobb ez az érték, annál drágább a hitel, vagyis annál többet kell kifizetnünk a felvett hitelért cserébe. Érdemes hitelfelvétel előtt ezek alapján összehasonlítani a különböző ajánlatokat.


Kapcsolódó cikkek

Fizetsz, mint a katonatiszt a banknak a hitelért, de pontosan miért is?

Ne bánkódjunk, ha lecsúszunk a 0%-os THM-ről!

Megmutatjuk, hogyan vegyen fel teljesen ingyen lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!