Otthonteremtési támogatás, CSOK

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

Gyermekvállaláshoz kötött állami támogatás, ami lakásvásárlásra, építésre, bővítésre igényelhető, feltételeit törvény rögzíti. Összege használt lakás vásárlás és bővítés esetén a gyermekszámtól függően 600 ezer és 2,75 millió forint között alakul, míg új lakás vásárlása vagy építés esetén 600 ezertől 10 millióig terjed. 3 vállalat gyermek esetében a 10 millió forintos támogatáshoz még 10 millió forint kedvezményes, fix 3%-os lakáshitel is felvehető (CSOK 10+10).

Kapcsolódó fogalmak

Állami támogatás (lakáshitel)

Az állami költségvetésből nyújtott forrást jelent, amit adott célra, meghatározott feltételek mellett tudsz felhasználni. Klasszikusan a lakástakarék sorolható ide, ahol a lakáscélú felhasználásra minden befizetés után 30%-os (évente maximum 72 ezer forintos) támogatás jár alanyi jogon. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) esetében is állami támogatás jár, aminek a vállalt vagy meglévő gyermekek számától és a felhasználási céltól függően 600 ezertől 10 millió forintig terjed az összege. A kamattámogatott hitelek is ide tartoznak, ahol a kamat egy részétől mentesül az adós, azaz kedvezőbb törlesztőrészletet fizethet.

Mekkora lehet a támogatás összege a CSOK-nál?

A CSOK támogatási összege használt lakás vásárlás vagy bővítés esetén:

Csok.jpg


A CSOK támogatási összege új lakás vásárlás vagy építés esetén:

Csok2.jpg


Korábban kapott CSOK vagy régebbi szocpol

Korábban kapott vissza nem térítendő állami támogatás esetén is lehet igényelni a CSOK-ot, ha jelenleg egy új lakáscélt valósítasz meg, és kétféle számítási mód közül a kedvezőbbet választhatod:

  1. Az összes gyermekszám alapján kapható CSOK összegéből le kell vonni a korábban kapott támogatás összegét
  2. Csak azokat a gyermekeket számolod, akik után még nem vettél igénybe támogatást, és így határozod meg a támogatás összegét

Egy példán keresztül: Korábban két gyermekre kaptál 2,4 millió Ft támogatást. Született egy harmadik gyermek, aki után még nem vettél igénybe támogatást, és jelenleg használt lakásra szeretnétek igényelni a kedvezményt.

  1. 3 gyermek után jelenleg 2,2 millió Ft jár használt lakásra. Ebből le kell vonni a kapott támogatást összegét, így nem járna CSOK.
  2. Csak 1 gyermek után igényled a támogatást, ami jelenleg 600 ezer Ft.

Fontos, hogy minden esetben csak azokat a gyermekeket lehet számolni, akik még az igénylőkkel egy lakcímen laknak, és eltartottnak minősülnek!


Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!