Számlanyitási díj

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A lakástakarékpénztári szerződések esetében a teljes szerződéses összeg (azaz a megtakarítási és hitelrész) 1%-át kell kifizetni számlanyitási díjként. Ám sok esetben akció keretén belül ennek elengedik bizonyos részét, vagy egészét. Az akció lehet egy időszakra szóló feltétel nélküli (mindenkinek jár), vagy feltételhez kötött. Ilyen feltétel lehet többek között kapcsolt termék kötése (pl. bankszámla, hitelkártya), vagy valamilyen szolgáltatás igénybe vétele (pl. SMS szolgáltatás), vagy több szerződés egyidejű kötése.

Kapcsolódó fogalmak

Hogyan kössünk lakástakarékot?

A lakástakarék szerződés megkötése előtt érdemes tisztázni, hogy mi a célod a szerződéssel:

Amennyiben minél nagyobb hozamra vágysz, vagy a lakáshiteledet szeretnéd hamarabb kifizetni, akkor érdemes minél rövidebb futamidőt választani. Ugyanis ebben az esetben a legmagasabb a lakástakarék által elérhető hozam. Hitelt előtörleszteni is érdemes minél hamarabb, hiszen így a banknak visszafizetendő összeg kevesebb lesz.

Amennyiben önerődet növelnéd lakás vásárláshoz/felújításhoz/korszerűsítéshez, abban az esetben már képbe kerülhetnek a hosszabb futamidők. Annál is inkább, mert a hosszabb futamidőhöz nem csak magasabb megtakarítás, hanem magasabb felvehető lakáskölcsön is tartozik (a lakástakarékok fix kamatozású lakáskölcsönt is kínálnak a megtakarítás mellé). Így nagyobb összeget lehet a lakásra fordítani.

Melyik szolgáltató melyik termékét érdemes választani? Jelenleg négy szolgáltató kínál lakástakarék pénztári szerződéseket. Ezen szolgáltatók időszakos akciókat hirdetnek, illetve közvetítők saját hatáskörben is kapcsolhatnak egyedi akciót a lakástakarék szerződés(ek)hez. Ezért nem csak a lakástakarék-pénztáraknál érdemes érdeklődni a feltételekről, hanem közvetítők ajánlatait is fontos szem előtt tartani a legmegfelelőbb termék kiválasztásához.

Szerződéses összeg (lakástakarék)

Ez a teljes összeg, amely egy lakástakarék szerződés esetén lakáscélra felhasználható: összes saját befizetés + állami támogatás + betéti kamat + felvehető lakáskölcsön = szerződéses összeg. Mivel az egyenlegben benne van a saját befizetés is, így értelemszerűen minél magasabb összegű és minél hosszabb lakástakarékról van szó, annál magasabb a szerződéses összeg.

Fontos, hogy a szerződéses összeg a fix érték, és amit tartalmaz, az lehet változó. Például ha egy lakástakarék szerződéses összege 2 millió Ft, amelyből 1 millió Ft a lakáskölcsön rész, de a takarékoskodó többet fizetett be, például 1,1 millió Ft-ot, akkor a lakáskölcsön ehhez igazodik, és csak 900 ezer Ft vehető fel. <noincude>

Kapcsolódó fogalmak

Állami támogatás (lakástakarék)

Az érvényben lévő szabályozás értelmében az adott évben teljesített befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár. Az állami támogatás éves maximuma 72 ezer Ft, melyet havi 20 ezer Ft-os (éves 240 ezer Ft-os) befizetésnél érsz el. Mindez nem jelenti azt, hogy havi 20 ezer Ft-nál többet nem takaríthatsz meg, de ehhez több szerződést kell kötnöd (több kedvezményezettre van szükség).

Befizetés

Egy lakástakarék szerződés esetén a havi befizetés értéke pár ezer forinttól indul, míg a maximális összege 20 ezer forint. Ugyanakkor közeli hozzátartozók bevonásával ezt növelheted, amivel az állami támogatás is a többszörösére nő. A befizetéseid után 30%-os állami támogatás jár, a támogatás felső határa évi 72 ezer forint, melyet havi 20 ezer forintos megtakarítással tudsz teljes egészében kihasználni. Az állami támogatás mellett 0,1-3%-os betéti kamatot is jóváírnak a befizetések után. A legrövidebb megtakarítási időtáv 4 év, míg a leghosszabb 10 év.

Betéti kamat

A lakástakarékban összegyűjtött megtakarítások után 0,1-3%-os betéti kamat jár. A betéti kamatot nemcsak a saját befizetésre, hanem az állami támogatásra is megkapod.

Lakáskölcsön

A lakástakarékpénztárak lehetővé teszik a megtakarítás mellé lakáskölcsön felvételét is. A bankoknál elérhető lakáshiteleknél jellemzően rövidebb futamidejű, de végig fix hitelekről van szó. A lehetséges hitelösszeget már a lakástakarék szerződéses összege is tartalmazza. A megtakarítási időszak elején nyújtott megelőlegező formája az áthidaló kölcsön.

</noinclude>

Lakástakarék kalkulátor

Keress 4 lakástakarék közel 40 ajánlata közül. Kalkulálj!

Lakástakarék kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!