Szerződésmódosítási díj

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A lakáshitel felvételekor egy olyan szerződést írunk alá, ami a legfontosabb kérdéseket rendezi, és ezek szerint kell mind a két félnek eljárnia. Már ekkor benne szerepel a dokumentumban, hogyha a szerződésen változtatni akarunk, akkor azt mennyiért tehetjük meg. Van olyan eset, amikor ezt nem számítják fel (például fizetéskönnyítéskor), de előfordul a másik véglet is, hogy más költségekkel is kell emiatt számolni (újabb fedezet bevonásakor).

Kapcsolódó fogalmak

Értékbecslési díj

A hitelfelvételi folyamat során felmerülő díj, amit a jelzáloghitel fedezetéül felajánlott ingatlan értékbecsléséért, vagyis a piaci értékének megállapítása érdekében a bank meghatároz. Pénzintézetenként eltérés lehet a díjában, jellemzően 30 ezer forint körül mozog a díj értéke, azonban akció keretében el is engedheti a hitelező bank.

Közjegyzői díj

A jelzáloghiteleknél induló költségként merül fel, a hitel-, vagy biztosítéki szerződés közjegyzői okiratba foglalásáért kifizetett díjat jelenti. Ára a közjegyzői díjszabás alapján kerül meghatározásra.

Rendelkezésre tartási díj

A már megítélt hitel folyósításáért fizetendő díj, amit akkor számol fel a bank, ha a megítélt hitelt nem azonnal, vagy nem teljes mértékben hívja le az ügyfél. Jellemzően a fel nem használt hitelösszeg százalékában meghatározott díjat jelent. (Általában szerződésmódosítással elkerülhető, de annak is lehetnek költségei.)

Szerződéskötési díj

A bank, akitől a lakáshitelt igényeltük, esetenként felszámolhat díjat a szerződéskötéskor. Nem összetévesztendő a folyósítási díjjal, ami a hitel folyósításával kapcsolatban merül fel. Jellemzően a bankok a szerződéskötési díjat elengedik akció keretében, amivel néhány tízezer forintot is nyerhetünk.

Számlavezetés, számlavezetési díj

A lakáshitelnél a bank a legtöbb esetben elvárja, hogy legyen ott is bankszámlánk, mert erről a számláról fizetjük a törlesztőrészleteket. Ezért természetesen felszámolnak havi számlavezetési díjat, ami többletköltséggel jár. Összehasonlító kalkulátort használva viszont sokat spórolhatunk.

THM

A teljes hiteldíj mutató rövidítése, ami egy százalékos formában kifejezett érték, és megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez. Nagyon sok költséget tartalmaz, viszont vannak olyan tételek, amit nem (pl. szerződésmódosítás díja). Minél nagyobb ez az érték, annál drágább a hitel, vagyis annál többet kell kifizetnünk a felvett hitelért cserébe. Érdemes hitelfelvétel előtt ezek alapján összehasonlítani a különböző ajánlatokat.

Ügyvédi díj

Elengedhetetlen egy hitelfelvételnél, hogy ne legyen egy ügyvédünk, hiszen például az adásvételi szerződést az ügyvédnek ellenjegyezni szükséges. De a hitelfelvétel több pontján is nagyon hasznos tud lenni, ha egy ügyvédre támaszkodhatunk. Attól függően, hogy mennyire bonyolult a lakásvásárlás, a lakás értékének 0,5-1,0%-át kérheti el az ügyvéd.


Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!