Törlesztési biztosítás

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A lakáshitelhez köthető biztosítás (más néven hitelfedezeti biztosítás), amely jelentősége abban áll, hogy ha például munkanélkülivé válnánk, akkor a biztosító fizeti helyettünk ki a törlesztőrészletet. Szólhat meghatározott időre a fizetési kötelezettség, de halál vagy egészségkárosodás esetén a hitelből fennmaradó teljes összeget kifizethetik. Díja a törlesztőrészletet 4-6%-kal is megemelheti.

Kapcsolódó fogalmak

Teljes visszafizetés

A banktól felvett lakáshitel esetén ez mutatja meg, hogy mennyit kell a futamidő végéig kifizetnünk összességében a banknak. Nem elegendő csak a havi törlesztőrészleteket összeadnunk, hogy ezt megkapjuk, hanem hozzá kell adni a banknak fizetett egyéb díjakat. Érdemes tudni, hogy hacsak nem veszünk fel végig rögzített kamatozású hitelt, akkor ennek mértékét pontosan nem fogják tudni megmondani. A kamatok változása ugyanis a törlesztőrészletet is elmozdítja egyik vagy másik irányba.

Törlesztőrészlet

A bank bizonyos mértékű kamatot számít fel a lakáshitelre, ezt pedig a futamidő alatt fizetjük ki maradéktalanul. A leggyakoribb hitelek ma az annuitásosak, ami azt jelenti, hogy a futamidő alatt egyenlő részletekben törlesztünk. A futamidő elején a törlesztőrészleten belül nagyobb részt képvisel a kamat, mint a tőke visszafizetése. Idővel viszont ez éppen az ellenkezőjére fog fordulni.


Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!