Végtörlesztés

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A hitel visszafizetése során az esedékes törlesztőrészleten kívül lehetőséged van a bank részére előre teljesíteni törlesztést, ami a tőketartozásod csökkenti. Végtörlesztésnél a teljes fennálló tartozást rendezed, ami a hitel megszűnésével jár. Az végtörlesztéssel jelentős pénzügyi előnyöd keletkezik, ugyanis összességében kevesebb kamatot fizetsz vissza.

Kapcsolódó fogalmak

Előtörlesztés

A hitel visszafizetése során az esedékes törlesztőrészleten kívül lehetőséged van a bank részére előre teljesíteni törlesztést, ami a tőketartozásod csökkenti. Előtörlesztésnél a fennálló tartozásod csak egy részét csökkented. Az előtörlesztéssel jelentős pénzügyi előnyöd keletkezik, ugyanis összességében kevesebb kamatot fizetsz vissza.

Teljes visszafizetés

A banktól felvett lakáshitel esetén ez mutatja meg, hogy mennyit kell a futamidő végéig kifizetnünk összességében a banknak. Nem elegendő csak a havi törlesztőrészleteket összeadnunk, hogy ezt megkapjuk, hanem hozzá kell adni a banknak fizetett egyéb díjakat. Érdemes tudni, hogy hacsak nem veszünk fel végig rögzített kamatozású hitelt, akkor ennek mértékét pontosan nem fogják tudni megmondani. A kamatok változása ugyanis a törlesztőrészletet is elmozdítja egyik vagy másik irányba.

Törlesztőrészlet

A bank bizonyos mértékű kamatot számít fel a lakáshitelre, ezt pedig a futamidő alatt fizetjük ki maradéktalanul. A leggyakoribb hitelek ma az annuitásosak, ami azt jelenti, hogy a futamidő alatt egyenlő részletekben törlesztünk. A futamidő elején a törlesztőrészleten belül nagyobb részt képvisel a kamat, mint a tőke visszafizetése. Idővel viszont ez éppen az ellenkezőjére fog fordulni.

Tőketörlesztés, kamattörlesztés

A felvett lakáshitelt az esetek döntő többségében havonta, egyenlő részletekben fizetjük ki. A törlesztőrészlet két részből áll, az egyik a tőketörlesztés, míg a másik a kamattörlesztés. A tőke maga a felvett hitel nagysága, míg a kamat az, amit a bank felszámít a hitelért cserébe. Általánosságban a futamidő elején a havi kiadás nagyobb része a kamatokra megy el, míg később a tőke visszafizetése fog dominálni.

Kapcsolódó cikkek

Így fizethetsz 15%-kal kevesebbet a lakáshiteledre pofonegyszerűen

Így tudhatod le a lakáshitel tartozásod egykettőre

Lakáshitel kalkulátor

Keress 14 bank 500 lakáshitele közül. Kalkulálj!

Lakáshitel kalkulátor

Valami nem érthető?

A Bankmonitor pénzügyi szakértői megválaszolják kérdéseid!