Vegyes befektetési alap

A Bankmonitor Jobb Tudni wikiből

A vegyes alapok pénzügyi termékek széles körébe fektetik tőkéjüket. Ezen alapok egyszerre helyezhetik a befektetett pénzt pénzpiaci eszközökbe (rövid lejáratú kötvények, bankbetét), pénzpiaci, kötvények és részvények kombinációjába. A több eszközbe történő együttes befektetés következtében mérsékelt kockázati szinttel rendelkeznek, valamint a pénzügyi termékek olcsóbban megvásárolhatók együttesen, mint külön-külön, ami költséghatékonyságot eredményez. Kockázatosságukat alapvetően meghatározza, hogy milyen eszközökben milyen részarányban történt a befektetés. A vegyes alapok kockázatosságát tekintve 3 csoportot különbözetünk meg:

  • Vegyes óvatos alap: nagyrészt bankbetétbe, rövid lejáratú kötvényekbe és állampapírokba történő befektetés. Részvénybe történő befektetés nincs, vagy alacsony részaránnyal (maximum 35%) történik. Jellemzően alacsony kockázatú, rövid lejáratú (1-3 év) befektetési forma.
  • Vegyes kiegyensúlyozott alap: a kiegyensúlyozott alapok már nagyobb arányban tartalmaznak kockázatos eszközöket (főként részvényeket), melyek aránya 35-65% között mozog a teljes portfólión belül. A kötvények és pénzpiaci eszközök részaránya lecsökken az óvatos alaphoz képest.
  • Vegyes dinamikus alap: a vegyes alapok közül ebben a kategóriában a legnagyobb a kockázatos eszközök aránya (min. 65%). Főként részvényekbe és hosszú lejáratú kötvényekbe fektet. A rövid lejáratú eszközökbe csak átmenetileg helyez el tőkét.